Concursul Goodyear – avem un câştigător!

10/06/15 | Eveniment, Parteneri

Oraşul Culorilor şi al Bucuriei, noul Oraş al Siguranţei Rutiere Goodyear

In cursa din acest an pentru premiul oferit de Goodyear elevilor care au imaginat un oras sigur din punct de vedere al sigurantei rutiere la finalul cursului obtional De-a Arhitectura in Orasul Meu, s-au inscris 9 proiecte.

Acestea au fost notate pentru elementele de siguranta rutiera, pentru constructia machetei si pentru aspectul general si s-au cumulat punctele dupa cum urmeaza

București gimanzială nr.5 a III-a   ECO CITY    

22

Constanța Sc. Gimn. Nr 39 ,,Nicolae Tonitza” a IV-a B BRADU CORNELIA ECO KIDS    

22

București  Scoala Gimnaziala Luceafarul  a III-a C Radu Busuioceanu / Mioara Cristea LUCEAFARUL    

21

București Jean Monet a IV-a C FLORIN NICOLAE ENACHE/ FINICA ROTARU MICROCARTIERUL    

26

Constanța Mihai Viteazul a III-a B Gabriela Barbulescu / Renata Radulescu ORAȘUL SIGUR VERZIȘOR    

28

București GIMN C-TIN BRÂNCUȘI a III-a B EPURE DRAGOȘ/ BĂȚĂUȘ CORNELIA SATUL LUI EMINESCU    

19

București Liceul Teoretic Waldorf a IV-a A Elena-Daniela Lazăr/ Benghe Nicoleta Cristina ORASUL CULORILOR ȘI AL BUCURIEI    

29

București

195

a IV-a E Catalina Ganea ORAȘUL STUP    

27

Constanța Nicolae Tonitza a IV-a C   ORAȘUL SIGURANȚEI RUTIERE    

25

Conform punctajului obtinut, proictul castigator este: ”Orasul Culorilor si al Bucuriei”, un proiect miga los intocmit si atent la detaliile ce tin de siguranta in traficul rutier. Atenti in special la rezolvarea problemelor de siguranta a circulatiei pentru pietoni, elevii clasei a IV-a A de la Liceul Teoretic Waldorf au făcut trasee clare pentru masini, cu trotoare si treceri de pietoni si sensuri giratorii. Elevii au fost atenti chiar si la parcari si la garaje subterane, semnele de circulatie fiind o prioritate.

Jurizarea a fost insa una foarte stransa, concuretul direct al Orasului Culorilor si Bucuriei fiind proeictul elevilor clasei a IIIa B de la scoala Mihai Viteazul din Constanta. Orasul Sigur Verzisor este un oras axat de asemenea pe siguranta in trafic a pietonilor, fiind un oras in care semnele de circualtie sunt prioritare.

Dupa aceasta jurizare, premiul cel mare va merge catre ”Orasul Culorilor si al Bucuriei”, Goodyear pregatind insa si un premiu special pentru al doilea clasat, Orasul Sigur Verzisor.

Felicitari tuturor copiilor.

Mai jos puteti citi povestea oraselului castigator, iar in zilele urmatoare vom publica si celelalte povesti primite.

Oraşul Culorilor și al Bucuriei

Sunt Omuleţul LEGO (Ana), şi pentru mine și prietenii mei, elevii clasei a 4-a B de la Liceul Teoretic Waldorf din Bucureşti au construit un orăşel, în cadrul programului De-a Arhitectura 2014-2015.

Ei au fost îndrumaţi de doamna învăţătoare Nicoleta Benghe şi de doamna architect Daniela Lazăr.

Am să fiu ghidul vostru. Pentru tot ce o să vedeţi, eu, omuleţul LEGO, sunt unitatea de masură şi utilizatorul. V-am spus doar că oraşul a fost construit pentru mine. Este foarte potrivit. Ştiţi cum au facut? M-au măsurat. Am 4 cm, din cap până-n picioare. Au măsurat-o şi pe Ana. Ea are 128 de centrimetri. Au luat o sfoară egală cu înălṭimea Anei şi au împăturit-o în segmente de câte 4 cm (înălţimea mea), apoi le-au numărat. 32 de bucăţi. Bun!

Deci fiecare obiect din lumea omuleţului LEGO este de 32 de ori mai mic decât în realitate, în lumea Anei. Sau altfel spus, macheta este la scara 1/32.

Ştiţi de câţi copii a fost nevoie să se construiască minunea asta de machetă? De toţi. Ba au mai dat câte o mînă de ajutor şi părinţii. Toată lumea s-a implicat. Asta da comunitate.

Am să vă impart câte un plan al machetei, ca să vă orientaţi mai uşor. Pe desen, nordul este de regulă în sus. Traseul pe care l-am ales începe pe strada Steluțelor colorate şi se continuă cu bucla parcurilor.

Vă rog să remarcaţi cât de bine au rezolvat copiii problemele de siguranţa circulaţiei pentru pietoni. Au făcut trasee clare pentru maşini, cu sensuri giratorii. Trotuare pentru pietoni, zone pe unde poți traversa strada, locuri de parcat maşinile, chiar şi un garaj subteran lậngă Mall. Ca să fie clar pentru toată lumea, au pus semne de circulație. Unele arată cine are prioritate, altele te atenționează de ceva, dar au pus și semne care interzic unele lucruri. Uf! Circulația este o treabă grea. Bravo copii!

O să începem călătoria din capătul străzii Steluțelor colorate, în direcṭia Mall Colours. Nordul este în spate. Mergem cu faţa la sud.

În stânga este Complexul Sportiv, realizat de Roberto. Are terenuri de tenis, baschet, fotbal si chiar și de hochei. Observați terenul de tenis este pe terasă, în aer liber, sub o copertină.

  • Roberto, ce reprezintă decorațiile de pe fațade?
  • Sunt steaguri. Al României, al Texasului și al Angliei. Le-am ales pentru că au culori puternice.
  • Mulțumim. Spor la treabă.
  • Plimbare plăcută. Eu sper să am cât mai multi clienți!

În faṭa Complexului Sportiv este un squar superb în care este amplasat un obiect de artă. Oricine poate să-l admire şi poate fi considerat un reper. Voi ce poveste credeti că are? Ce va inspiră?

“Un lucru rotund, ingenios și modern. Acest fel de cerc, este un loc în care te poți adăposti, unde să te simți în siguranță, ca în brațele mamei!”

În dreapta este Garădinița concepută de Dan.

–       Bună Dan, ce ne spui despre macheta ta?

–       Grădinița aceasta, este de fapt o vilă, pe care am transformat-o. Este destul de mare și încăpătoare. Am lucrat împreună cu mama. Este o casă veselă și frumoasă. Aici se vor juca copiii cât timp sunt părinții la serviciu.

Vis – a – vis de squar , lậngă Grădinișă, este o căsuţă veche, modelată de Maria. Pentru machetă. Maria a folosit tuburi răsucite din ziar, pe care le-a lipit pe pereṭi și acoperiș. Interesant mod de a recicla hârtia, nu?

Să mergem în spate. Waw!. O secție de Poliție?

–       Da. Secția nr. 49. “Să trăiți!” Matei F și Vladimir sunt “vinovați de concept”. Este o secție modernă, are și heliport. Vreți să vizitați interiorul? Prin chepeng, coborâm pe scară, sau și mai simplu, ridicăm capacul.

–       Atenție, secția are un program afișat. În afara programului nu lucrăm.

Eu spun, dragi vizitatori, să trecem repede prin parcajul acesta și să ieșim la strada Steluțelor colorate. Este suficient cât am aflat despre secția de poliție.

–       Ce o fi casa asta roz, pusă așa“ în mijlocul drumului“?

–       Este Casa de Balet a doamnei Miruna. O casă în care viața este roz. Aici Khadija și multe alte fetițe iau ore de balet.

–       Ora de balet s-a încheiat, mulţumesc!.

Vedem la dreapta casa Clanisa.

–       De ce se numește așa?

–       Pentru că este construită, cu multă trudă și migală de două fetițe Clara și Denisa, ne povestește chiar Denisa. Casa Clanisa are la parter camera de zi, bucǎtǎrie, un dormitor și baie, iar la etajul 1 un alt dormitor și o terasă. De latura mică a casei, am lipit garajul.

Casa Curcubeu, pe care au construit-o Ela și Selina.

Noi ne-am gândit ca această căsuță să aibă culorile curcubeului. Să nu fie foarte mare pe dinafară, dar să fie spațioasă pe dinăuntru.

Am făcut macheta aceasta cu ajutorul unor bețișoare din lemn, colorate. Am fost nevoite să ancorăm bine, bine acoperișul.

Bravo fetelor! Noi o să traversăm acum. Atenṭie la mașini. La culoarea verde a semaforului trecem grupați. Vom ocoli Green Parcul. Nu ne oprim încă la el.

De aici din intersecṭie vedem foarte clar trei căsuțe. Să începem cu Candy Boutique. Raluca & Maria-Elena (noi o strigăm Bibi):

–       “Deoarece nouă ne plac dulciurile foarte mult, ne-am gândit la un magazin plin de dulciuri delicioase. Poftiți să gustați, bomboanele noastre!

Alături, casa lui Horia și Hamude. Horia, povestește-ne:

–       Casa lui Horia și Hamude? Așa îi zic oamenii, noi o numim “Casa celor doi prieteni“. Împreună, ne-am gândit să facem o casă specială, nu una obișnuită. Ea are piese de puzzle pe fatade și pe acoperiș. Mansarda nu e nici ea obișnuită. Este un spațiu de joacă, cu bare de siguranță, pentru a nu cădea. În mansardă ajungi pe o scară în spirală. Haideți să vedeți:

Mulțumim, băieți!

Acum Alex.

–       Eu și buna mea prietenă Ana-Maria, ne-am construit o casă de vacanță. Este o construcṭie cu arhitecturǎ modernă, cu parter și etaj partial (P+Ep). La parter are vestibul, camera de zi, bucǎtǎrie si debara, iar la etaj dormitor si terasă. O terasă mare, deschisă, unde poți să-ti petreci timpul în zilele însorite.

Vreau să vă mai prezint două case, dupǎ care ne odihnim puțin în parc înainte de a merge la Mall.

Casa Alexiei.

–       Bună Alexia! Prietenii mei vor să ştie cum ai construit această casă.

–       Am construit-o împreună cu tata. El a supravegheat ca toate elementele să fie la scară. Nu vă spun cum este alcǎtuitǎ. Ridicați acoperișul. Vedeți tot etajul. Acum ridicați planșeul. Vedeți tot parterul. Vă puteți uita și pe ferestre, pentru că au geamuri transparente

–       Mulțumim Alexia, zi bună să ai.

Și surpriza: Căsuța Friguroasă la care proprietari sunt Alexandru și Sebi. Alexandru (asistentul Doamnei de arhitecturǎ) are etajul. El urcă pe o scară exterioară. Sebi are parterul și intră pe fațada opusă. Ei nu sunt acasă acum, dar am să vă prezint eu povestea lor. Au îmbrăcat căsuța într-un covor din lână, pe care l-au făcut la alt curs și au spus că așa vor economisi energie iarna să o îcălzească și vara să o răcească.

Am ajuns la intersecţie. Am trecut pe lângă parc. Ati obosit? Facem o pauză? Intrăm în parc?

Poarta de intrare este creaţia Clarei. S-a inspirit din lucrările artistului – arhitect austriac Hundertwasser. Cum a devenit el sursă de inspiraţie pentru copii am să vă povestesc mai târziu. Îndrăzniţi. Intraţi.

Green Parcul a fost amenajat de un grup de copii inimoși: Clara, Denisa. Vladimir. Ana-Maria, Raluca, Maria și Daniela, îndrumătorul lor arhitect, care a lipit toate obiectele cu silicon fierbinte cu pistolul electric.

–       “Ne-am gîndit că atunci cậnd treci de poartă, intri într-un rai de verdeață, cu mulṭi copaci și un minunat lac al soarelui. În parc sunt locuri pentru picnic, poți învăța sau citi în liniște deplină, te poți legăna in balansoar.”

–       Ce brazi frumoși! Ce aer curat!

–       Să ne odihnim pe o băncuţă si să privim lacul. Uite și o bărcuță! Ce frumos!…

Odihniţi şi revigoraţi să mergem la Mall Colours. Vlad povesteşte-ne puţin:

–       Clădirea aceasta este un mall. Dar nu orice mall, este un mall cu o arhitectură veselă și colorată. Se numeste ‘MALL COLOURS’ ,după cum am precizat anterior, și-a luat numele de la multele culori în care este vopsit. Are un design cu forme simple, bine definite, ceea ce-l face perfect pentru oraselul nostru. Este la scara 1:30, deci potrivit pentru lumea omuletilor LEGO.

Intrarea se face printr-un pavilion confecționat din sticlă, în formă de semicerc, în fața căruia se află un loc de odihnă. Odată ce ai intrat, ai uitat de lumea de afară. Peste tot sunt magazine, restaurante și locuri de distracție. Pe acoperis, sunt amenajate 2 terase cu mese, anexate fast-foodului.

Dragi vizitatori, prin Mall aveți program liber, de voie.

Pentru cei care își doresc să vadă mai mult, vă invit să aflați și povestea Castelului Învățăturii.

Liceul Teoretic Waldorf

Elevii clasei a IV a B, 2014-2015

Învăţător: Benghe Nicoleta Cristina

Îndrumător: arh. Elena-Daniela Lazăr

Elevi:

  • 1. Agrigoroaei Alexandru
  • 2. Andrei Andrei – Pavel
  • 3. Anton Sebastian
  • 4. Bărăscu Selina Alexandra
  • 5. Catana Dan Cristian
  • 6. Chiper Ana Diana
  • 7. Cojocaru Vlăduţ – Constantin
  • 8. Costache Matei-Iancu
  • 9. Crăciun Andrei Gheorghe
  • 10. Dina Raluca-Elena
  • 11. Delcea Thea-Maria
  • 12. Dosciuc Vladimir Andrei
  • 13. Drăgan Denisa Georgiana
  • 14. Enache AlexiaŞtefania
  • 15. Florescu Matei Andrei
  • 16. Idelbi Khadija
  • 17. Ionescu Mihnea
  • 18. Leu Clara Elena Lidia
  • 19. Motlej Hamude
  • 20. Niţu Eleonor
  • 21. Preda Marian Roberto
  • 22. Roşoga Horia-Daizus
  • 23. Stoica Ana Maria
  • 24. Toma-Gheţu Alexandru Cristian
  • 25. Totoescu Vlad
  • 26. Ţincu Maria Elena