Tur de arhitectură în cadrul Bienalei Timișorene de Arhitectură (BETA)

21/10/16 | Eveniment, Excursie

Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Timiş, îşi propune, printr-un proiect cultural pilot ce face parte din secțiunea EDUCAȚIE a Bienalei Timișorene de Arhitectură (BETA), realizarea unui set de tururi ghidate de arhitectură pentru publicul larg, în scopul stimulării interesului, reflecției și implicării cetățenilor în modelarea și folosirea, conștientă și asumată, a peisajului urban.

Echipa De-a Arhitectura din Timișoara a participat la turul de arhitectură organizat pentru copii, sub denumirea „Detectivii urbani – tur pentru copii”. Participarea noastră a rezultat natural, dat fiind faptul că unul din voluntarii echipei, arh. Roxana Pătrulescu, face parte astăzi din echipa de coordonare a acestui proiect cultural. O parte din voluntarii echipei De-a Arhitectura au fost voluntari și în cadrul acestui proiect.

 width=

Cursul „De-a arhitectura în orașul meu” cuprinde o serie de expediții în oraș, cu diverse teme. În urma experienței noastre cu copiii, în cadrul acestui curs, putem spune că expedițiile se află în topul preferințelor copiilor din paleta de activități a cursului. Așadar, „Tur de arhitectură pentru copii” înseamnă, cel puțin dintr-un punct de vedere, una din cele mai atractive oportunități pentru copii de a intra în contact cu primele noțiuni de mediu construit și arhitectură.

Acest proiect se adresează tuturor locuitorilor orașului. Copiii sunt, și ei, locuitori ai orașului nostru. Obiectivele acestui proiect precum stimularea interesului față de mediul construit, în special față de cel cu valoare patrimonială, stimularea gândirii critice în domeniul arhitecturii și urbanismului, stimularea implicării cetățenilor în problemele spațiului urban și promovarea patrimoniului timișorean sunt doar câteva din ideile pe care și cei mici le pot asimila, prin mijloace atractive și adecvate vârstei lor.

 width=

 width=

Turul „Detectivii urbani” a avut loc de două ori în Timișoara, pe baza unei înscrieri prin intermediul website-ului, în limita a 25 de locuri disponibile, participarea fiind gratuită. Turul a fost bine gândit și structurat pentru a transmite copiilor informații de bază din istoria orașului de pe Bega. Traseul a fost unul cunoscut: cel mai vechi cartier al orașului si proximitatea acestuia. Parcurgerea celor patru piețe din centrul istoric al orașului: Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe și Piața Unirii, le-a oferit copiilor șansa să privească toate aceste locuri cunoscute cu alți ochi. Probabil că fiecare dintre participanți mai văzuse înainte aceste locuri, însă de această dată, echipa i-a surprins cu multe informații noi. Traseul presupunea câteva opriri în puncte cheie.

 width=

 width=

La începutul turului, copiii au primit câte un plic cu harta ce cuprindea zona traseului. Ei trebuiau să se orienteze după hartă și să noteze obiectivele descoperite de-a lungul traseului. Ghidul, Roxana, le povestea copiiilor despre clădirile din jur sau despre piața în care se aflau. Povestea ghidului era însoțită și de imagini, prezentate la fiecare obiectiv. Pe urmă, copiii erau îndrumați să găsească voluntarii echipei, care îi așteptau la fiecare oprire. Voluntarii, având sarcini foarte clare, puneau întrebarile după fiecare poveste, iar apoi le ofereau copiiilor câteva cartoline, cu imagini ale obiectivelor. La sfârștiul turului, fiecare copil avea o colecție de imagini frumoase sub forma unor cartoline, strânse în plicul primit la început. Colecția de cartoline reprezenta un mijloc de a transmite informația mai departe. Copiii puteau astfel să povestească ce au văzut sau auzit pe baza unor imagini. Au fost entuziasmați să afle că unele imagini sunt greu de găsit.

 width=

Echipa organizatoare a acestui tur a fost pregatită pentru întrebările-surpriză ale micuților. Conținutul, precum și modul de prezentare al acestui tur, a fost special adaptat pentru copii. Ghidul știa să le capteze atenția, avea răbdare să le explice de mai multe ori și chiar răspundea la întrebările spontane ale copiiilor. „De mai bine de doi ani mă întrebam de ce se numește așa Piața Libertății”, a mărturisit, mulțumit, unul dintre copii.

Sperăm că prima ediție a acestui tur de arhitectură pentru copii a fost una reușită. Scopul cursului De-a arhitectura „de a ajuta copiii să înțeleagă arhitectura și mediul construit și, implicit, procesele complexe care transformă mediul în care trăiesc “ a fost atins în cadrul acestui tur.

Calitatea arhitecturii și a mediului construit de mâine depinde de ei”. – De-a Arhitectura.

Text: arh. Dana Ardelen

 width=

Save