HOME

Bine ați venit pe  ȘCOALA MEA, o galerie de proiecte realizate în cadrul programului educațional My school can be cool (fost de-a arhitectura în școala mea) în școli, de către școlari, profesori și arhitecți. Aici veți găsi atât inspirație, cât și informații detaliate despre proiectele implementate.

Proiectele prezentate se pot selecta în funcție de: tipul de spațiu, interior sau exterior, tipul clădirii în care au fost realizate, mărimea bugetului alocat construirii și gradul de dificultate al intervenției. Puteți descărca gratuit proiectul în format pdf, accesând butonul de download.

Proiectele se încadrează în categoria intervențiilor care nu necesită autorizație de construire, numai aprobare din partea direcțiunii școlii. Cu toate acestea, dacă doriți să faceți o intervenție doar cu elevii, alegeți un proiect cu grad de dificultate mic. Gradul de dificultate a intervenţiei mare se referă la faptul că aceasta nu poate fi realizată doar cu elevii, ci e nevoie de personal specializat, iar realizarea proiectului în timpul şcolii ar putea perturba activităţile curente.

Deoarece în România majoritatea școlilor, peste 70%, sunt construite între 1960-1980 după proiecte tip, este foarte posibil ca proiectele prezentate să se potrivească și școlii tale.

Noi credem că elevii, utilizatorii de zi cu zi ai școlilor, sunt cei mai în măsură să ne informeze despre cum și-ar dori să fie școala care să-i pregătească pentru viață. De aceea, am realizat acest program educațional de design participativ în care elevii redescoperă școala, își imaginează ce i-ar trebui ca să devină locul unde ar dori să învețe și apoi își pun ideile în practică, trecând prin toate etapele și constrângerile unui proiect real.

Ne dorim ca și alți elevi, profesori și arhitecțI să beneficieze de experiența acumulată în acest program și, ulterior, proiectul lor să fie un bun exemplu pe care să îl publicăm aici.

 

Ghidul online „My School Can Be Cool” este instrumentul de lucru atât al elevilor, cât și al arhitecților și profesorilor. Aici găsiți sprijin, inspirație și resurse de documentare pentru toate etapele proiectului. Ghidul a fost realizat în 2020 cu sprijinul Fundației Alber.

 

Mulțumim: Holcim România pentru sprijinul acordat realizării acestui site; Baumit pentru sponsorizarea proiectului Liceului Tehnologic Electrotimiş din Timişoara; Digital Spirit pentru sponsorizarea proiectelor din comuna Frasin, județul Suceava și comuna Sohatu, județul Călărași și a celor din anul școlar 2021-2022; Fundației Alber  împreună cu sponsorul său City of Mara pentru sponsorizarea proiectului My school can be cool, Timișoara; Piatra Online pentru sponsorizarea proiectelor claselor desemnate câştigătoare în urma sesiunii de finanțare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” 2019; ACO România sponsor al Şcolii Gimnazială „Teleki Domokos”, Gorneşti, jud. Mureş; Cemacon prin donaţia făcută pentru echipa ARHimede la Swimathon Bucureşti 2019, a fost sponsorul sesiunii de finanţare a proiectului „My School Can Be Cool” iniţiat de Liceul din Gurghiu; Raiffeisen Bank pentru sponsorizarea implementarii celor două proiecte câștigătoare ale concursului intern între școli 2021-2022 prin Raiffeisen Comunități; Primăria Reșița, pentru susținerea proiectul de la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, jud. Caraș-Severin, prin  parteneriatul cu Asociația De-a Arhitectura pentru anii școlari 2021-2022 și 2022-2023; Indaco Systems și ZOISS Home Design pentru sponsorizarea programului în anul școlar 2021-2022.Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.
FILM PROIECTE SCOALA MEA 2016-2017
PREZENTAREA PROIECTULUI LA SCHOOL+HOSPITAL 2017

Coordonator program educațional: arh. Mina Sava
Coordonator informație site: arh. Aurelia Axente-Stan
IT: arh. Ionuț Croitoru
Grafica: arh. Veronica Sava