Tag: Mediu

BLUE (blue light ultramarin electric) IS MORE este conceptul la care am ajuns. El înglobează diverse rezolvări ale problemelor depistate printr-o tehnică diversă exprimată unitar la nivel cromatic. BLUE este o bandă ce se transformă într-o bibliotecă, se scurge pe trepte și se prelinge pe perete. Marchează un acces, crează un spațiu, ia forma unui hamac sau înconjoară un copac. BLUE e recognoscibil, BLUE e multiplicabil, BLUE e divizibil și unitar, jucăuș și serios.

Prin acest proiect, elevii şi-au propus să rezolve atât imaginea dezolantă a accesului în curtea școlii, cât și lipsa spațiilor de recreere, necesare pentru o interacțiune socială sănătoasă (și reală) a adolescenților.
Soluția prezentată în acest proiect este derivată din mai multe întrebări și idei discutate la primele întâlniri: Care este identitatea școlii? Cum am putea pune în valoare specificul ei? Cum se raportează elevii la acest loc? Care sunt nevoile lor? Elevii au decis că intervenția lor să fie conectată de accesul în incinta școlii, pentru că este un spațiu reprezentativ și atât de atipic, încât nu poate fi ignorat.

Educația nu se realizează exclusiv prin oferire și primire de informații. Spațiul în care se desfășoară actul educațional poate participa activ în procesul de formare a elevilor. El are rolul de a susține acest act. Prin acest proiect am urmărit să rezolvăm o parte din nemulțumirile sau lipsurile pe care le resimțeau elevii și să creăm un cadru capabil să stimuleze creativitatea și care să aibă personalitate.

Pentru că ne-am dorit ca amenajarea să se bucure de cât mai mulți beneficiari, deopotrivă elevi și cadre didactice, ne-am gândit la o organizare a spațiului pe centre de interes.
Prin acest proiect ne-am propus întărirea legăturilor în cadrul comunității de elevi și profesori, deprinderea unor aptitudini civice cum ar fi responsabilitatea și munca în echipă, dar și posibilitatea de a aprofunda cunoștințele teoretice ale unor discipline precum matematică, biologie sau chimie.

În urma unei analize amănunțite, echipa „Sava Design” propune câteva intervenții în bufetul liceului. Opțiunile noastre sunt bazate pe crearea unui spațiu armonios, recreativ și care să găzduiască anumite evenimente culturale.
După ce am realizat măsurători la fața locului, am făcut mai multe planuri ale bufetului (scara 1:50); în plus, am confecționat și o macheta (scara 1:50) pentru ca ideile noastre să prindă contur mai ușor. Apoi am ajuns la concluzia că principalele probleme ale spațiului sunt aglomeraţia din timpul pauzelor și faptul că mobilierul este improvizat, iar locul nu este utilizat eficient.

Clădirea școlii a fost în trecut garnizoană militară și mai recent sediu al unei regii autonome. Curtea cuprinde spații verzi cu trandafiri și flori, însă improprii pentru joacă sau relaxare pentru copii. Aceștia și-au dorit un colț potrivit cu joaca, o zonă în care să poată ședea nestingheriți în aer liber.

În perioada de analiză a şcolii din punct de vedere funcţional, cel mai des copiii au semnalat nevoia lor de a avea un spaţiu amenajat pentru petrecerea timpului în pauze, în special pauza mare în care aceştia iau masa, cât şi timpul petrecut după ore, înainte de plecarea acasă. Astfel s-a conturat ideea de amenajare a platoului betonat, din zona de acces a intrării elevilor, cu un ansamblu de mobilier pe care să poată să se aşeze şi să petreacă timpul dintre ore. Curtea este structurată terasat, cu două platouri inferioare betonate şi alte două platouri superioare parţial înierbate.

Împreună am negociat și concluzionat că un impact mare l-ar avea un spațiu comun, care să fie utilizat atât de elevi, cât și de profesori, dar și în cazul unor evenimente organizate în școală.
Negocierea a constat în a transforma ideea elevilor „De ce să facem pentru alții că oricum vor strica ce am făcut noi?” în „Hai să aducem o schimbare pozitivă pentru comunitatea școlii și să ne bucuram de aprecierea celorlalți!”

Împreună cu elevii s-a hotarât ca zona propusă pentru intervenție să fie curtea interioară, întrucât în cadrul acelei zone au acces toți elevii școlii, de la grupele de grădiniță până la clasele primare și gimnaziale. Provocarea a fost găsirea unei soluții pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tuturor grupelor de vârstă din cadrul școlii.

Elevii au realizat două locuri de socializare, unul în interior altul în exterior. Au construit un mic „amfiteatru” pentru orele în aer liber și pentru spectacole, în care au inclus și un mare hamac, pentru a se putea relaxa în pauze. La interior au „donat” o parte din spaţiul clasei lor pentru locul unde: „citim, bem ceai și stăm de vorbă cu colegii și cu invitații școlii”, primul invitat de seamă al Ceainăriei fiind Dumitru Prunariu.

Copiii și-au dorit să schimbe felul în care arată scena din beton, dar și-au dorit foarte mult să o și mărească în dimensiuni, ca să aibă mai mult loc de joacă, să o poată folosi la evenimente artistice și „să încapă și copiii pe scenă la premierea de sfârșit de an împreună cu doamna directoare”. Au dorit, de asemenea, să încorporăm în această structură locuri de stat, unde să își poată petrece timpul în pauze.  Au dorit să o facă cât mai mult „a lor”.