REABILITARE CURTE INTERIOARĂ

REABILITARE CURTE INTERIOARĂ
Şcoala Gimnazială „Gheorghe Cioată”, com. Todirești, jud. Vaslui


Adresă: com. Todirești, jud. Vaslui
Dată: an școlar 2017 – 2018
Vârstă: 13 – 14 ani (clasa a VII-a)
Clădire: școală standard, anii ’60, planimetrie U
Funcțiune: locuri de joacă și socializare
Buget: mediu, 5750 lei

Grad de dificultate intervenție: mediu

Perioada de realizare intervenție:CONTEXT

Clădirea școlii a fost realizată între anii 1960-1965, suferind de-a lungul timpului mai multe intervenții, cea mai recentă fiind în 2010, când a fost reabilitată complet.

MOTIVAŢII

În urma analizei situației existente făcute la clasă s-au identificat o serie de plusuri și minusuri. Zonele studiate – holul, spațiul polivalent, sala de clasă, unde elevi își desfășurau orele, și curtea interioară, au scos în evidență o lipsă acută a spațiilor amenajate, destinate acestora pe perioada pauzelor – locuri de stat, spații verzi ș.a.
Încă din stadiul de analiză a proiectului, au existat o serie de aspecte ce au fost luate în calcul precum:
a. posibilitatea ca un număr cât mai mare de elevi să beneficieze de pe urma acestui proiect, având în final un impact mare asupra vieții sociale a școlii;
b. punerea în execuție să fie facilă, astfel încât cei care îl vor implementa să fie în primul rând elevii;
c. posibilitatea de a implementa și în alte școli din zonă.

 

DESCRIERE PROIECT REALIZAT

Împreună cu elevii s-a hotarât ca zona propusă pentru intervenție să fie curtea interioară, întrucât în cadrul acelei zone au acces toți elevii școlii, de la grupele de grădiniță până la clasele primare și gimnaziale. Provocarea a fost găsirea unei soluții pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tuturor grupelor de vârstă din cadrul școlii. În acest sens, elevii s-au mobilizat și au început să facă o muncă de analiză sociologică a nevoilor tuturor colegilor, ce s-a finalizat printr-o temă de proiectare, pe care au încercat, ghidați de arhitectul îndrumător, să o transpună mai departe în proiect.
Elevii își doreau un spațiu cu locuri de stat unde pot socializa, spațiu verde, un loc unde pot organiza întreceri sportive.

TESTIMONIALE

„Cursul <<De-a arhitectura în şcoala mea>> ne-a ajutat să descoperim problemele esențiale din şcoala noastră. Ȋmpreună cu domnul arhitect şi doamna profesoară am ajuns la concluzia că este foarte importantă reabilitarea curții interioare, fiindcă nu avem un spațiu de relaxare, de socializare şi, de aceea, ne dorim un loc special în care sa ne recreem în pauze.”

elevii clasei a VII- a B, Școala Gimnazială „Gheorghe Cioată”, com. Todirești, jud. Vaslui

 „Proiectul <<De-a arhitectura în şcoala mea>> a reuşit să îmi schimbe viziunea în ceea ce priveşte o şcoală modernă. Ȋn şcoala noastră, elevii nu au un spațiu special amenajat, specific vârstei lor. Pe lângă elevii de gimnaziu, sunt cei de la clasele primare si grădiniță, care, dacă ies în pauzele de recreație, riscă să fie loviți de cei mari. Sub îndrumarea dl. arhitect și împreună cu elevii clasei a VII-a B, am identificat următoarea nevoie mare a elevilor: existența unui spațiu amenajat specific vârstei lor.
Acest proiect le va oferi elevilor ocazia de a aprecia rodul muncii lor şi poate vor schimba mentalități, vor mai încerca şi alții să implementeze astfel de proiecte. Elevii vor avea un spațiu de recreere, interacțiune, socializare şi dezvoltare a creativității.”

prof. Andreea Giurgea

”Vârsta copilăriei este cea mai frumoasă perioadã din viaţa unui om. Ea se caracterizeazã printr-un remarcabil potenţial creativ. Acum copiii dobândesc deprinderea de a-şi exprima ideile, impresiile, gândurile, dorinţele într-o formă nouă, inteligentă, cursivă şi creatoare. O parte din această perioadă, anul şcolar 2017-2018, a fost explorată de elevii clasei a VII-a B sub îndrumarea d-lui arhitect Tedy Şopron.
Pe parcursul anului şcolar atât elevii, cât şi cadrele didactice participante, dna. Profiri-Giurgea Andreea şi dl. Cercel Constantin, au învăţat să realizeze un mediu şcolar mai primitor, prin personalizarea obiectelor din jurul lor, folosind materiale reciclabile şi nu numai.
Derularea acestui proiect la nivelul şcolii a avut un impact atât asupra beneficiarilor direcţi ai educaţiei, cât şi asupra întregii comunităţi prin promovarea lucrului în echipă, a colaborării, a cooperării, a bunului gust şi nu în ultimul rând a voluntariatului.
Finalitatea proiectului a promovat petrecerea timpului liber, în special a pauzelor, în aer liber. Când vremea este favorabilă, toţi elevii şcolii petrec pauzele afară, desfăşurând diferite jocuri recreative (handbal, baschet, fotbal, şotron, badminton etc.) sau realizează mese rotunde având diferite subiecte. Pentru definirea mai clară a spaţiului şcolar de petrecere a timpului liber s-au folosit plantele pitice de care elevii au grijă.”

dir. prof. Petronela Lipșa

„În situația existentă curtea interioară este constituită dintr-o dală de beton, care pe alocuri are nevoie de reparații urgente. Am propus ca pe această platformă să integrăm pe lângă locuri de stat (bănci) – pentru socializare, o serie de jocuri ale copilăriei (precum șotronul), dar și o serie de activități sportive, precum tenis sau ping – pong. Prin intervenția propusă, copiii își doresc să aibă parte de ceea ce nu au în prezent, un loc în care pot socializa – locuri de stat, un loc în care se pot organiza întreceri sportive, un loc în care să petreacă pauzele cu plăcere. Având în vedere că în cadrul școlii învață copii de la grădiniță până la elevi de gimnaziu, a fost nevoie să acordăm o atenție deosebită fiecărei grupe de vârstă – de la mobilierul urban până la activitățile pe care le vor desfășura în condiții de siguranță. În esență proiectul se dezvoltă pe 2 mari paliere:
– latura socială – prin intermediul băncilor cu rol polarizator, bănci care asigură siguranța în exploatare privind toate grupele de vârste existente și prin intermediul jocurilor ce vor anima zona și vor dezvolta activitățile în echipă.
– palier sportiv – toate jocurile propuse precum și mesele de biliard au ca scop creșterea numărului activităților sportive practicate în cadrul școlii, precum și jocul în echipă.

După finalizarea jurizării și aflarea rezultatelor (unde am fost declarați câștigători, alături de o altă școală) proiectul inițial a trecut printr-o fază de reproiectare. Ținând cont de concluziile juriului și de faptul că bugetul inițial a fost împărțit celor două echipe câștigătoare au trebuit diminuate anumite cheltuieli:
– mobilierul urban de catalog propus inițial a fost proiectat și executat în totalitate de voluntari.
– masele de ping pong au fost înlocuite cu alte articole sportive – mingi de bachet, fotbal, volei, articole de fitness și training sportiv;
– spațiul verde propus inițial format dintr-o perdea de tuia a fost înlocuit cu vegetație locală ce va fi plantată în jardiniere de către profesorii de educație tehnologică și biologie, în cadrul unor workshop-uri;
– redesenarea jocurilor și repoziționarea acestora pentru o eficientizare a vopselurilor;
– reparațiile la nivelul plăcii de beton.”

Arh. Tedy-Sorin Șopron

CREDITE

Profesori: Andreea Giurgea
Elevi: (clasele a VII-a) Ștefan George Carcaleț, Georgiana Ștefania Cărare, Cosmin Petronel Cercel , Ana-Nicoleta Condurat, Adrian Corneanu, Georgiana Cristian, Ana Maria Doru, Gabriel Florinel Fânaru, Sabina Elena Ivanciu, Sorina Nicola Ivanciu, George Mădălin Neacșu, Diana Elena Nedelea, Vasile Vlăduț Popa, Ionuț Cosmin Porcariu, Paula Vasilica Pușca, Bianca Lenuța Târziu.
Arhitect îndrumător și coordonator proiect: Tedy-Sorin Șopron (Asociația De-a Arhitectura)
Finanțator: Digital Spirit
Partener: Ordinul Arhitecților din România
Program educațional al Asociației De-a Arhitectura: arh. Mina Sava (coordonator program), arh. urb. Vera Marin, arh. Corina Croitoru
Execuție:Septimiu Constantin Farcaș, Iuliana Farcaș, Gianni – Virgil Șopron, Călin Ursu
Voluntari: (din școală) Vlăduț Călinescu, Vlăduț Doru, Ana Maria Cărare
Mulțumiri: prof. Petronela Lipșa (director), Constantin Cercel – profesor educație tehnologică, arh. Florin Bodnar – coordonator local De-arhitectura – EST: BC, BT, BR, GL, IS, NT, SV, VS, VN

LINKS

https://www.de-a-arhitectura.ro/de-a-arhitectura-in-scoala-mea-2017-2018-revitalizare-curte-interioara-la-scoala-gimnaziala-gheorghe-cioata-din-todiresti/

 

admin Written by: