Tag: Mare > 12000lei

„După ce am analizat aproape tot anul școala și curtea școlii, am hotărât să construim un loc de relaxare pe dealul din spate.
Ne-am dorit bănci cât mai folositoare, care să ne placă, un loc unde să putem sta la soare sau să facem ore.”

În urma discuțiilor cu toate părțile implicate, s-a conturat această soluție ce presupune reinventarea unui spațiu uitat și neutilizat și transformarea lui într-o grădină interioară. Astfel, o încăpere mare și goală, tangentă unui spațiu de trecere, a devenit un spațiu reprezentativ, atrăgător și cu utilitate practică: spațiu pentru cursuri, loc de întâlnire și discuție, spațiu de relaxare, meditație sau pentru comunicare și dezbateri.

Încă de la primele întâlniri, copiii și-au exprimat dorința pentru un spațiu care să le ofere un cadru de socializare. De aici a luat naștere proiectul 8Colours. Intervenția este amplasată în curtea școlii și se folosește de platforma de beton existentă, transformând-o dintr-un loc de stat improvizat într-un loc de stat propriu-zis. Un „relief” colorat care poate fi utilizat în mai multe moduri și care contrastează cu fundalul gri al blocurilor.

Frumusețea acestui proiect a constat în conectarea informației noi de ceva de care elevii erau și sunt legați emoțional: spațiul verde al școlii lor. Având această miză emoțională, reamenajarea unui spațiu ce aparține școlii, elevii au învățat treptat cum să facă acest lucru.
Deși inițial am ales o idee, și anume realizarea gradenei multifuncționale, odată cu prăbușirea acoperișului vechii anexe și dezafectarea ei, a luat naștere și zona de jocuri pe asfalt, spre încântarea copiilor, aceasta fiind una din ideile lor pentru amenajarea curții școlii.

Poate partea cea mai frumoasă a proiectului este că acest proiect care a prins formă în curtea școlii în toamna anului 2020 va fi continuat în primăvara anului 2021 și de câte ori comunitatea școlii va dori să ducă ideile inițiale mai departe.

Ideea de proiect a constat în refacerea scenei, îmbunătățirea infrastructurii existente (electrice și iluminat) și îngrijirea vegetației existente, urmărind ca în final să obținem un spațiu de manifestare artistică în aer liber, de care să beneficieze comunitatea școlii, comunitatea artistică a orașului și comunitatea orașului în sensul larg (în calitate de consumator de activități culturale).

BLUE (blue light ultramarin electric) IS MORE este conceptul la care am ajuns. El înglobează diverse rezolvări ale problemelor depistate printr-o tehnică diversă exprimată unitar la nivel cromatic. BLUE este o bandă ce se transformă într-o bibliotecă, se scurge pe trepte și se prelinge pe perete. Marchează un acces, crează un spațiu, ia forma unui hamac sau înconjoară un copac. BLUE e recognoscibil, BLUE e multiplicabil, BLUE e divizibil și unitar, jucăuș și serios.

Reamenajarea bibliotecii a presupus modificarea structurii vechi a rafturilor și propunerea uneia noi, vopsirea structurii vechi a rafturilor, confecționarea unor cutii din lemn cu funcțiunea de scaune, mese și spații de depozitare, confecționarea unor abajururi din sfoară şi montarea lor, modificarea întrerupătorului și a prizei pentru acestea, realizarea unui birou pentru doamna bibliotecară, vopsirea peretelui cu vopsea pentru cretă, amenajarea unui spațiu de socializare cu fotolii-puf, cutii de lemn și blat de lucru, tablă magnetică și covor.

În momentul derulării proiectului, în acestă incintă funcționau 2 școli: Colegiul Tehnic de Vest, aflat aici de mai multă vreme, și Liceul de Arte Plastice, mutat in 2013 din vechiul sediu aflat în centrul orașului. Atât profesorii cât și elevii nu reușeau să se acomodeze în noua clădire, și tânjeau după atelierele din sediul vechi. Dar elevii din clasele a V-a și a VI-a nu cunoscuseră vechea clădire, și am considerat oportun să începem cu ei personalizarea spațiilor interioare ale școlii, iar acest demers să constituie un exemplu pentru comunitatea școlii. Cu atât mai mult cu cât profesorii se plângeau de mizerie și indisciplină la clasa a VI-a.