B.L.U.E. IS MORE
Liceul Tehnologic Electrotimiș, Timişoara
Adresă: str. Matei Millo nr. 2A, Timișoara, județ Timiş
Dată: an școlar 2018 – 2019
Vârstă: 16-17 ani (clasele a X-a A și a X-a B)
Clădire: tip 1960-1990
Funcțiune: revitalizare hol şi casa scării (+ loc de stat exterior – hamace)
Buget: mare, 16.800 lei
Grad de dificultate intervenție: mediu
Perioada de realizare intervenție:
CONTEXT
Ansamblul școlii a fost construit în diverse etape, în perioada comunistă.
Problema 1: Coridoarele lungi, dezorganizate și lipsite de „locuri”.
Problema 2: Lipsa unor centre de interes în curte. Lipsa unor locuri de stat care să favorizeze socializarea.
Problema 3: Nevoia unui amfiteatru în care se pot desfășura evenimentele școlii, printre care și un loc pentru scenetele echipei de teatru a școlii.
Problema 4: Lipsa unei biblioteci free for all, în care copiii pot aduce cărți de acasă.
Problema 5: O casă de scară anostă, un portal spre clase nemarcat, inexistent.
Rezolvarea acestor probleme se face prin intervenții strict utile punctuale, unite prin același limbaj plastic și cromatic, care resetează identitatea spațiilor. Astfel se înglobează rezolvarea problemelor pragmatice într-o experiență arhitecturală, ușor recognoscibilă, care se poate răspândi „acupunctural” în alte zone din școlă, în cadrul săptămânii „Școala Altfel” sau, de ce nu, în cadrul următoarelor ediții „De-a arhitectura în școala mea”. B.L.U.E. is more!
MOTIVAŢII
BLUE (blue light ultramarin electric) IS MORE este conceptul la care am ajuns. El înglobează diverse rezolvări ale problemelor depistate printr-o tehnică diversă exprimată unitar la nivel cromatic. BLUE este o bandă ce se transformă într-o bibliotecă, se scurge pe trepte și se prelinge pe perete. Marchează un acces, crează un spațiu, ia forma unui hamac sau înconjoară un copac. BLUE e recognoscibil, BLUE e multiplicabil, BLUE e divizibil și unitar, jucăuș și serios.
Nevoia de supratemă a fost simțită în special de către elevi, care se temeau că intervențiile fiind foarte diverse, nu va exista ceva care să le unească și după terminarea exercițiului de anul acesta toate instalațiile vor dispărea. Împreună am ajuns la ideea de panglică care unește toate intervențiile, iar elevii au fost motivați să continue să lucreze pe fiecare dintre instalații fără să mai simtă că unele intervenții sunt mai puțin importante decât altele.
Pe termen scurt se dorește crearea unei echipe dinamice care să rezolve problemele „arhitecturale” depistate de către toți colegii și profesorii din liceu. Inevitabil se crează pe termen mediu și lung o schimbare în grupul nostru de liceeni, care cu ocazia proiectului își dezvoltă spiritul critic, imaginația, învață să susțină o idee și învață să lucreze în echipă.
DESCRIERE PROIECT REALIZAT
Din proiectul inițial discutat, în urma etapizării și bugetării detaliate s-au realizat următoarele:
1. Proiectul casei scării, care a constat în revitalizarea zonei prin:
a. vopsirea tuturor pereților, a contratreptelor și a podestelor în anumite zone;
b. punerea în siguranță a balustradelor. Spre deosebire de pct. a, unde au lucrat doar elevii, doi profesori și îndrumătorii, la pct. b a lucrat o echipă specializată pe confecții metalice;
c. vopsirea elementelor metalice ale balustradei.
2. Proiectul bibliotecii, realizat în etape distincte:
a. tencuirea și pregătirea suprafețelor pereților și tavanelor, realizate de personal specializat și părintele unui elev;
b. vopsirea pardoselilor, pereților și tavanelor de către elevi împreună cu îndrumătorii;
c. amplasarea mobilierului executat de o firmă specializată, acțiune la care au participat mulți elevi și îndrumătorii.
3. Proiectul zonei expo, realizat în patru etape:
a. elevii au vopsit pardoselile, pereții și tavanele;
b. firma de mobilă a amplasat băncuța;
c. elevii au găurit pereții pentru diblurile în care se vor prinde cu clips-uri proiectele expuse;
d. elevii au expus macheta școlii pe care au executat-o în perioada de studiu.
4. Împletirea hamacelor. Elevii, îndrumați de profesoara lor, au executat trei hamace din sfoară, inele și lemn. Muncitorii din atelierul școlii au ajutat la perforarea elementelor de susținere din lemn din capetele hamacelor.
TESTIMONIALE
„Acest proiect, nu doar că ne ajută să reabilităm liceul nostru, dar de asemenea ne dezvoltă spiritul de echipă și ne întărește relațiile cu colectivul școlar.
La începutul proiectului, eram destul de dezorientați și nu știam ce rol am putea avea în acest proiect, deoarece totul era incredibil de nou pentru noi: tot ce ținea de arhitectură, design, amenajări.
După câteva întâlniri și ore bune de procesat toată informația pe care doamna profesoară și domnul arhitect ne-au spus-o, lucrurile au venit de la sine. Noi am început să lucrăm, nu doar pe foi, ci și fizic, machetarea curții liceului și a liceului în sine, ba chiar și locuințele din imprejurul școlii (pentru a înțelege spațiul și limitele școlii), ne-am descoperit talente și aspirații pe care nici nu ni le-am imaginat. Mai mulți colegi au început să lucreze în programe în care construiesc diferite părți ale unei case, o colegă vrea să devina arhitect și tot așa.
Acest proiect nu doar că ne ajută la schimbarea liceului, acesta ne schimbă și drumul pe care dorim să-l urmăm în viață. Proiectul acesta este cel mai bun mediu în care poți să te dezvolți ca elev”.
Botoșan Dayira, elevă clasa a X-a A, Liceul Tehnologic Electrotimiș, Timișoara
„Fiind un liceu de periferie beneficiem de foarte mult teren, atât ca spațiu verde, cât și din punct de vedere al numărului și suprafețelor clădirilor – acest atu vine însă cu un mare minus: nevoile de intervenții nu sunt corelate cu posibilitatea financiară și mâna de lucru.
Spațiile vizate pentru îmbunătățire au fost nenumărate și foarte diverse (reabilitări bazin de înot, bibliotecă multimedia, casa scării, holuri, săli de clasă, teren de sport, băncuțe, ateliere tehnice; betonări alee și spațiu pentru careu; instalări de noi locuri de stat în curte și pe holuri, platou de evenimente interior și exterior; amenajare de seră de flori etc.) toate reunind ideea de culoare în școala (sens propriu și figurat). La această listă a contribuit toată școala: elevii, profesorii și, cu mult entuziasm, direcțiunea.
O mare parte din elevi lucrează în Photoshop, ca parte din programă, având specializarea Producție Media, restul elevilor, având specializarea electronică și automatizări, au învățat să lucreze în AutoCAD, pe cont propriu în Blender sau Maya, iar la orele De-a arhitectura în ArchiCAD. Așadar contribuția elevilor la nivelul conceptelor și obiectivelor au fost direct corelate cu interesele lor proprii, atât cu privire la spațiul în care învață, cât și cu privire la parcursul lor profesional.
Amprenta pe care acești elevi o vor crea în imaginea publică a liceului va avea un impact profund asupra spațiului social pentru generațiile viitoare ce vor călca pragul insituției noastre”.
Profesor Diana Ardelean, Liceul Tehnologic Electrotimiș, Timișoara
„Începând cu relevarea școlii, la pas, cu ruleta și telemetrul, studiind din Google Earth, realizând o machetă a parcelei școlii și făcând poze în școală, am conturat zonele problematice care pot fi îmbunătățite.
În urma unei prezentări în fața colegilor și a profesorilor, s-au ales câteva direcții principale: revitalizarea holului și a casei scării, amenajarea unei mici biblioteci, crearea unor locuri de stat în curte, construirea unui mic amfiteatru, atât pentru prezentări, cât și pentru echipa de teatru a liceului. Din opțiunile inițiale s-au triat proiectele care presupuneau intervenții majore care trebuie susținute cu costuri și de către un personal specializat (bazinul de înot și biblioteca de la subsolul cantinei). Ideile rămase au fost apoi studiate în trei etape distincte.
Prima fază a presupus un studiu amplu de exemple conturate în board-uri de Pinterest, iar elevilor li s-au sugerat site-uri de arhitectură precum Dezeen sau Archdaily. La finalul acestei etape elevii, cu un minim ajutor, au creat în Photoshop câte o planșă pentru fiecare propunere, în care erau evidențiate exemple existente alături de texte cu păreri pro/contra, estimare pe o scară aleasă a costurilor/utilității/numărului de beneficiari.
A doua fază consta în localizarea exactă a zonelor de intervenție, cu relevarea și redactarea releveului. Aici ne-am împărțit pe echipe și am conturat împreună soluții în timp ce lucram la 3d-ul zonelor relevate.
După ce am stabilit ce vom face la fiecare etaj în parte și unde vom amplasa obiectele din curte, am trecut la proiectul tehnic. Aici eu am ales să lucrez de la birou, și la fiecare etapă să trimit un screenshot pe grupul nostru de Whatsapp. Am primit sugestii și corecturi, după care am finalizat planșa. Au urmat câteva sesiuni de corectare și ajustare a releveului, de găsirea colegilor de clasă dornici să intre în execuție, unde şi-au pus amprenta prin mici accente și alegerea nuanțelor de B.L.U.E. ”
Arhitect Zeno Ardelean, Timişoara
CREDITE
Profesor: Diana Ardelean
Elevi: (clasele a X-a A și a X-a B) Casian Amariei, Bruno Apostu, Ionela Baciu, Dayira Botoșan, Andrei Cazac, Iulian Cicu, Iasmina Cioloca, Samuel Colompar, Alex Deac, Naomi Fer, Călin Gera, Bogdan Gheju, Adina Iascurschi, Robert Megheș, Eduard Mutihac, Grațian Popăț, Ariana Stoica, Radulian Ștef, Alex Tănase, Darius Tăbultoc, Sebastian Tudor.
Arhitect îndrumător și coordonator proiect: Zeno Ardelean
Finanțatori: Baumit România, Fundația Comunitară Timisoara şi Alergotura, prin Timotion, Balustrade Inometal Design.
Partener: Ordinul Arhitecților din România
Program educațional al Asociației De-a Arhitectura: arh. Mina Sava (coordonator program), arh. urb. Vera Marin, arh. Corina Croitoru
Execuție: Inometal Design, Tudor Cristian, Darius Nache, CasAmbient, ICM ATIPICDECOR SRL-D
Voluntari: (din școală) bibliotecar Mariana Mioc, psih. Lucia Anucuța, profesori: Ionica Fiat, Adela Grozăvescu, Ileana Marișescu, Alina Hamza, Alina Crețea, Amalia Ioniță și personalul auxiliar al liceului: Trandafir Brândaş, Iosif Kovacs, Rodica Katona, Florica Manea, Maria Gurlui, Mircea Gavrilă, Radu Dănăilă, Gheorghe Câmpean
Mulțumiri: elevilor și profesorilor pentru donații, direcțiunii pentru susținere și încurajare și echipei De-a Arhitectura pentru oportunitate și suport (dir. prof. Angela Dumitrescu, dir. adj. ing. Tunde Nicoli, dir. adj. prof. Maria Nămoloiu, prof. Diana Ardelean)
LINKS: