Tag: Veche < 1960

În urma unei analize amănunțite, echipa „Sava Design” propune câteva intervenții în bufetul liceului. Opțiunile noastre sunt bazate pe crearea unui spațiu armonios, recreativ și care să găzduiască anumite evenimente culturale.
După ce am realizat măsurători la fața locului, am făcut mai multe planuri ale bufetului (scara 1:50); în plus, am confecționat și o macheta (scara 1:50) pentru ca ideile noastre să prindă contur mai ușor. Apoi am ajuns la concluzia că principalele probleme ale spațiului sunt aglomeraţia din timpul pauzelor și faptul că mobilierul este improvizat, iar locul nu este utilizat eficient.

Clădirea școlii a fost în trecut garnizoană militară și mai recent sediu al unei regii autonome. Curtea cuprinde spații verzi cu trandafiri și flori, însă improprii pentru joacă sau relaxare pentru copii. Aceștia și-au dorit un colț potrivit cu joaca, o zonă în care să poată ședea nestingheriți în aer liber.

Împreună am negociat și concluzionat că un impact mare l-ar avea un spațiu comun, care să fie utilizat atât de elevi, cât și de profesori, dar și în cazul unor evenimente organizate în școală.
Negocierea a constat în a transforma ideea elevilor „De ce să facem pentru alții că oricum vor strica ce am făcut noi?” în „Hai să aducem o schimbare pozitivă pentru comunitatea școlii și să ne bucuram de aprecierea celorlalți!”

Elevii au realizat două locuri de socializare, unul în interior altul în exterior. Au construit un mic „amfiteatru” pentru orele în aer liber și pentru spectacole, în care au inclus și un mare hamac, pentru a se putea relaxa în pauze. La interior au „donat” o parte din spaţiul clasei lor pentru locul unde: „citim, bem ceai și stăm de vorbă cu colegii și cu invitații școlii”, primul invitat de seamă al Ceainăriei fiind Dumitru Prunariu.

Una dintre soluțiile abordate pentru curtea școlii a fost alegerea și marcarea unui spațiu de socializare personalizat prin culori vii și locuri de stat, la umbra teilor din curtea școlii. În relație cu acest spațiu, am ales să plantăm vegetație cățărătoare (iederă și viță sălbatică) de-a lungul gardului și să amenajăm spațiul verde de la baza teilor cu plante rezistente, ca berberis, și scoarță de copac.

Pentru renovarea grupului sanitar am ales niște materiale care rezistă bine în timp, atât din punct de vedere al calității materialului, cât şi din punct de vedere al „modei” care se poate schimba destul de repede. Pornind de la preferința elevilor pentru hexagoane, am optat pentru plăci de gresie în formă de hexagon, în culori neutre, ce se potrivesc atât fetelor, cât și băieților, mai ales că e vorba de o școală, care are nevoie de flexibilitate şi versatilitate.

În momentul derulării proiectului, în acestă incintă funcționau 2 școli: Colegiul Tehnic de Vest, aflat aici de mai multă vreme, și Liceul de Arte Plastice, mutat in 2013 din vechiul sediu aflat în centrul orașului. Atât profesorii cât și elevii nu reușeau să se acomodeze în noua clădire, și tânjeau după atelierele din sediul vechi. Dar elevii din clasele a V-a și a VI-a nu cunoscuseră vechea clădire, și am considerat oportun să începem cu ei personalizarea spațiilor interioare ale școlii, iar acest demers să constituie un exemplu pentru comunitatea școlii. Cu atât mai mult cu cât profesorii se plângeau de mizerie și indisciplină la clasa a VI-a.