PIA B 2K7TEEN – Cauciucuri pe camPIA + Make PIA BRĂTIANU’S fence GREEN again
Școala Gimnazială „Pia Brătianu”, Bucureşti
Adresă: str. Petöfi Sándor nr. 14-16, sector 1, București
Dată: an școlar 2016 – 2017
Vârstă: 13 – 14 ani (clasa a VII-a)
Clădire: veche, 1922
Funcțiune: loc de socializare
Buget: mic 4.564 lei
Grad de dificultate intervenție: mic
Perioada de realizare intervenție:
CONTEXT
Școala a fost construită în anul 1922. În corpul A se aflau sălile de clasă, iar în corpul B se afla internatul. Clădirea are regim de înălțime S+P+3E+M, a fost consolidată și renovată. În curtea din spatele școlii se află două terenuri de sport, acoperite cu tartan și o groapă de nisip, restul suprafeței fiind betonată. Prin curtea școlii se face accesul către Grădinița nr. 117. Gardul este opac, excepție făcând cel de lângă grădiniță, care este din plasă. Spațiile verzi sunt reprezentate de doi tei bătrâni, în curtea din spatele școlii și arbori tineri, lângă gardul dinspre strada Petöfi Sándor.
MOTIVAŢII
Elevii clasei a VII-a A au ales, după lungi negocieri, câteva posibile zone de intervenție: curtea școlii, gardul și grupurile sanitare. În general, s-a simțit nevoia acută de culoare și diversitate în toate zonele propuse pentru intervenție din cauză că, în situația existentă, întreaga școală se prezintă sub forma unui gri monoton.
DESCRIERE PROIECT REALIZAT
Una dintre soluțiile abordate pentru curtea școlii a fost alegerea și marcarea unui spațiu de socializare personalizat prin culori vii și locuri de stat, la umbra teilor din curtea școlii. În relație cu acest spațiu, am ales să plantăm vegetație cățărătoare (iederă și viță sălbatică) de-a lungul gardului și să amenajăm spațiul verde de la baza teilor cu plante rezistente, ca berberis, și scoarță de copac.
Elevii au propus un desen geometric din hexagoane, care a fost executat cu spray-uri colorate de graffiti. Trasarea acestora a fost o lecție foarte utilă de geometrie, fiindcă am folosit numai unelte de trasare simple, precum sfoara, cuiul și creta. Fiind oricum nemaivăzut în cultura școlii românești un astfel de spațiu, ne-am permis să gândim realizarea acestor locuri de stat într-un mod neconvențional și ecologic în același timp, prin refolosirea unor anvelope uzate.
Adolescenții au rezonat imediat cu ideea de a reinventa niște obiecte de mobilier exterior din aceste anvelope în momentul în care au avut niște spray-uri de graffiti și niște sfori în mână. Toți au avut ocazia să se exprime creativ și să își expună obiectul în fața tuturor colegilor din școală. Astfel, au experimentat un sentiment nou, în care au înțeles ce înseamnă să îți pui amprenta pe spațiul în care îți petreci cea mai mare parte a zilei. Și-au dat frâu liber imaginației și le-au transformat în obiecte artistice interesante și foarte, foarte colorate, pe care de-abia așteptai să te așezi.
TESTIMONIALE
„În anul școlar ce tocmai a trecut, clasa a VII-a A a derulat proiectul «De-a Arhitectura în Școala Pia Brătianu». S-a muncit întregul an, în echipă, cu plăcere şi voie bună. Copiii au fost entuziasmați, au venit cu idei și le-a fost stimulată creativitatea. Au învățat ce înseamnă să lucreze în echipă și au cooperat. Pentru a creea acest proiect, copiii au cercetat, s-au informat și inspirat prin mijloace moderne (internet).
Consider că acest proiect a fost bine-venit pentru școală, în sensul că acum este mai modernă și toți copiii beneficiază de ceea ce s-a realizat și le face și mai mare plăcere să iasă afară în pauză și să folosească grupul sanitar și celelalte obiecte create de noi pentru zona de relaxare din curtea școlii”.
„Anul acesta clasa noastră a participat la proiectul «De-a arhitectura în şcoala mea». Acesta a început odată cu noul an şcolar şi ne-a oferit ocazia să schimbăm școala. Noi eram nemulțumiți de anumite aspecte ale școlii și vroiam să aducem o schimbare; să aducem mai multă culoare pe holuri, în clase sau în curtea școlii.
Acest proiect ne-a oferit fondurile necesare pentru a aduce schimbări în şcoala noastră. Am hotărât să ne axăm pe curtea şcolii şi pe băi. Am prezentat propunerile noastre şi am hotărât să schimbăm faianța la baie, să punem oglinzi şi chiuvete noi la baie şi să amenajăm în curte un spațiu de recreere.
Pentru a începe proiectul am construit o machetă a şcolii care includea şi noile renovări ce urmau să fie făcute de noi mai târziu. După mai multe ore de lucru şi multă muncă în echipă am finalizat macheta. Cu ajutorul ei am stabilit ultimele finisaje ale ideilor noastre.
Cea mai fascinantă parte a fost când am avut lecția de fundraising, deoarece am aflat cum să strângem fondurile necesare pentru realizarea ideilor noastre.
În semestrul al doilea ne-am ocupat, în principal, cu construcția unor scaune ce urmau să fie amplasate în curtea școlii într-un loc marcat cu vopsea pe asfalt. Am făcut scaunele din cauciucuri vechi și sfoară. Am dat găuri în cauciucuri după care am pus sfoară şi în acest fel am reuşit să facem 20 de scaune funcționale pentru curtea școlii.
La finalul proiectului am fost uimiți de modificăriile aduse. Şcoala arată mult mai veselă şi mai proaspătă. Datorită proiectului «De-a arhitectura în școala mea» ne vom bucura de o baie mai frumoasă și un loc de recreere în aer liber. Trecând peste momentele grele, în care aproape ne-am descurajat din cauza concursului pentru strângerea de fonduri, am reușit să facem ce ne-am propus. Proiectul ne-a ajutat să ne îmbunătățim şi relațiile de prietenie dintre noi. Ne-am îmbunătățit abilitățile de a lucra în echipă și am descoperit prieteni noi.”
elevii clasei a VII-a A de la Școala Gimnazială „Pia Brătianu”, București
CREDITE:
Profesor: Doina Cucu
Elevi: (clasa a VII-a A) Anastasia Bălan, Radu Chirac, Marco Covasa, Delia Cristache, Ana-Maria Cruceru, Ştefania Cruceru, Şerban Ene, Tudor Gheorghiu, Andreea Horac, Andreea Ioniţă, Ingrid Iurcu, Alex Lăzărescu, Victor Mihăilescu, Brigitte Moroianu, Andrei Negoiţă, Matei Oprescu, Adina Petcu, Daria Pleşoianu, Victor Şerban, Maria Stoian, Fabian Trifan, Maria Tudor
Arhitecți îndrumători și coordonatori proiect: Claudia Bingöl, Aurelia Axente-Stan (Asociația De-a Arhitectura)
Finanțatori: programul Mobilizăm excelența al Porsche România, derulat prin Fundația Comunitară București, Bachmann România
Partener: Ordinul Arhitecților din România
Program educațional al Asociației De-a Arhitectura: arh.Mina Sava (coordonator program), arh. urb. Vera Marin, arh. Corina Croitoru
Coordonatori execuție proiect: Studio Basar: arh. Alex Axinte, arh. Cristi Borcan, arh. Cristi Stoian
Execuție şi transport: Garden Services, Cosor Trans
Voluntari din școală şi prieteni: Anais Băniceru, Erica Popa, Gabriel Cucu
Mulțumiri: prof. Marilena Stoica (director), Simona Bălan, Florina Stan (Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu), Felicia Ienculescu-Popovici (preşedinte Greenitiative)
LINKS :
http://www.de-a-arhitectura.ro/de-a-arhitectura-in-scoala-mea-la-scoala-gimnaziala-nr-17-pia-bratianu/
https://www.youtube.com/watch?v=2iAIs_gqfqA
https://www.facebook.com/De-a-Arhitectura-In-Scoala-Pia-Bratianu-976587039113768/
http://www.documentaria.ro/content/archives/45083
https://www.de-a-arhitectura.ro/de-a-arhitectura-in-scoala-mea-aplicatii-pilot-in-acest-an-scolar/
https://www.de-a-arhitectura.ro/lectie-1-fundraising-de-a-arhitectura-in-scoala-mea-2016-2017/