Author: admin

În urma unei analize amănunțite, echipa „Sava Design” propune câteva intervenții în bufetul liceului. Opțiunile noastre sunt bazate pe crearea unui spațiu armonios, recreativ și care să găzduiască anumite evenimente culturale.
După ce am realizat măsurători la fața locului, am făcut mai multe planuri ale bufetului (scara 1:50); în plus, am confecționat și o macheta (scara 1:50) pentru ca ideile noastre să prindă contur mai ușor. Apoi am ajuns la concluzia că principalele probleme ale spațiului sunt aglomeraţia din timpul pauzelor și faptul că mobilierul este improvizat, iar locul nu este utilizat eficient.

Clădirea școlii a fost în trecut garnizoană militară și mai recent sediu al unei regii autonome. Curtea cuprinde spații verzi cu trandafiri și flori, însă improprii pentru joacă sau relaxare pentru copii. Aceștia și-au dorit un colț potrivit cu joaca, o zonă în care să poată ședea nestingheriți în aer liber.

În perioada de analiză a şcolii din punct de vedere funcţional, cel mai des copiii au semnalat nevoia lor de a avea un spaţiu amenajat pentru petrecerea timpului în pauze, în special pauza mare în care aceştia iau masa, cât şi timpul petrecut după ore, înainte de plecarea acasă. Astfel s-a conturat ideea de amenajare a platoului betonat, din zona de acces a intrării elevilor, cu un ansamblu de mobilier pe care să poată să se aşeze şi să petreacă timpul dintre ore. Curtea este structurată terasat, cu două platouri inferioare betonate şi alte două platouri superioare parţial înierbate.

Împreună am negociat și concluzionat că un impact mare l-ar avea un spațiu comun, care să fie utilizat atât de elevi, cât și de profesori, dar și în cazul unor evenimente organizate în școală.
Negocierea a constat în a transforma ideea elevilor „De ce să facem pentru alții că oricum vor strica ce am făcut noi?” în „Hai să aducem o schimbare pozitivă pentru comunitatea școlii și să ne bucuram de aprecierea celorlalți!”

Împreună cu elevii s-a hotarât ca zona propusă pentru intervenție să fie curtea interioară, întrucât în cadrul acelei zone au acces toți elevii școlii, de la grupele de grădiniță până la clasele primare și gimnaziale. Provocarea a fost găsirea unei soluții pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tuturor grupelor de vârstă din cadrul școlii.

Reamenajarea bibliotecii a presupus modificarea structurii vechi a rafturilor și propunerea uneia noi, vopsirea structurii vechi a rafturilor, confecționarea unor cutii din lemn cu funcțiunea de scaune, mese și spații de depozitare, confecționarea unor abajururi din sfoară şi montarea lor, modificarea întrerupătorului și a prizei pentru acestea, realizarea unui birou pentru doamna bibliotecară, vopsirea peretelui cu vopsea pentru cretă, amenajarea unui spațiu de socializare cu fotolii-puf, cutii de lemn și blat de lucru, tablă magnetică și covor.

Elevii au realizat două locuri de socializare, unul în interior altul în exterior. Au construit un mic „amfiteatru” pentru orele în aer liber și pentru spectacole, în care au inclus și un mare hamac, pentru a se putea relaxa în pauze. La interior au „donat” o parte din spaţiul clasei lor pentru locul unde: „citim, bem ceai și stăm de vorbă cu colegii și cu invitații școlii”, primul invitat de seamă al Ceainăriei fiind Dumitru Prunariu.

Una dintre soluțiile abordate pentru curtea școlii a fost alegerea și marcarea unui spațiu de socializare personalizat prin culori vii și locuri de stat, la umbra teilor din curtea școlii. În relație cu acest spațiu, am ales să plantăm vegetație cățărătoare (iederă și viță sălbatică) de-a lungul gardului și să amenajăm spațiul verde de la baza teilor cu plante rezistente, ca berberis, și scoarță de copac.

Pentru renovarea grupului sanitar am ales niște materiale care rezistă bine în timp, atât din punct de vedere al calității materialului, cât şi din punct de vedere al „modei” care se poate schimba destul de repede. Pornind de la preferința elevilor pentru hexagoane, am optat pentru plăci de gresie în formă de hexagon, în culori neutre, ce se potrivesc atât fetelor, cât și băieților, mai ales că e vorba de o școală, care are nevoie de flexibilitate şi versatilitate.

Copiii și-au dorit să schimbe felul în care arată scena din beton, dar și-au dorit foarte mult să o și mărească în dimensiuni, ca să aibă mai mult loc de joacă, să o poată folosi la evenimente artistice și „să încapă și copiii pe scenă la premierea de sfârșit de an împreună cu doamna directoare”. Au dorit, de asemenea, să încorporăm în această structură locuri de stat, unde să își poată petrece timpul în pauze.  Au dorit să o facă cât mai mult „a lor”.