Tag: Tip 1960 – 1990

În perioada de analiză a şcolii din punct de vedere funcţional, cel mai des copiii au semnalat nevoia lor de a avea un spaţiu amenajat pentru petrecerea timpului în pauze, în special pauza mare în care aceştia iau masa, cât şi timpul petrecut după ore, înainte de plecarea acasă. Astfel s-a conturat ideea de amenajare a platoului betonat, din zona de acces a intrării elevilor, cu un ansamblu de mobilier pe care să poată să se aşeze şi să petreacă timpul dintre ore. Curtea este structurată terasat, cu două platouri inferioare betonate şi alte două platouri superioare parţial înierbate.

Împreună am negociat și concluzionat că un impact mare l-ar avea un spațiu comun, care să fie utilizat atât de elevi, cât și de profesori, dar și în cazul unor evenimente organizate în școală.
Negocierea a constat în a transforma ideea elevilor „De ce să facem pentru alții că oricum vor strica ce am făcut noi?” în „Hai să aducem o schimbare pozitivă pentru comunitatea școlii și să ne bucuram de aprecierea celorlalți!”

Împreună cu elevii s-a hotarât ca zona propusă pentru intervenție să fie curtea interioară, întrucât în cadrul acelei zone au acces toți elevii școlii, de la grupele de grădiniță până la clasele primare și gimnaziale. Provocarea a fost găsirea unei soluții pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tuturor grupelor de vârstă din cadrul școlii.

Reamenajarea bibliotecii a presupus modificarea structurii vechi a rafturilor și propunerea uneia noi, vopsirea structurii vechi a rafturilor, confecționarea unor cutii din lemn cu funcțiunea de scaune, mese și spații de depozitare, confecționarea unor abajururi din sfoară şi montarea lor, modificarea întrerupătorului și a prizei pentru acestea, realizarea unui birou pentru doamna bibliotecară, vopsirea peretelui cu vopsea pentru cretă, amenajarea unui spațiu de socializare cu fotolii-puf, cutii de lemn și blat de lucru, tablă magnetică și covor.

Copiii și-au dorit să schimbe felul în care arată scena din beton, dar și-au dorit foarte mult să o și mărească în dimensiuni, ca să aibă mai mult loc de joacă, să o poată folosi la evenimente artistice și „să încapă și copiii pe scenă la premierea de sfârșit de an împreună cu doamna directoare”. Au dorit, de asemenea, să încorporăm în această structură locuri de stat, unde să își poată petrece timpul în pauze.  Au dorit să o facă cât mai mult „a lor”.

Proiectul a avut în vedere construirea unui modul de clasă mobilă, care să poată fi personalizată, mobilată şi integrată prin activităţi de către elevii clasei a IX-a A şi colegii lor. Acest tip de modul va conține o tablă și instrumente de scris, scaune pliabile, sisteme de simeze, planşete de desen, şevalete, copertină sau accesorii pentru orele de sport. Modulele mobile pot fi amplasate în cele două curţi ale şcolii, câte unul în fiecare curte.