BIBLIOTECA: DRUMUL SPRE CUNOAȘTERE!

BIBLIOTECA: DRUMUL SPRE CUNOAŞTERE!
Şcoala Gimnazială Nr. 92, București


Adresă: Aleea Vlahița, nr. 1A, Sector 3, București
Dată: an școlar 2016 – 2017
Vârstă: 12 – 13 ani (clasa a VI-a)
Clădire: școală standard, anii ’70, planimetrie U
Funcțiune: bibliotecă cu loc de studiu și socializare
Buget: mare, 13.500 lei

Grad de dificultate intervenție: mare

Perioada de realizare intervenție:



CONTEXT

Clădirea școlii a fost realizată în anii ‘70 după un proiect tip, având planul în formă de „U”, regim de înălțime P+2E și două intrări. A fost renovată atât la exterior, cât şi la interior. Tâmplăria veche a fost înlocuită cu tâmplărie din PVC cu geam termopan.

Biblioteca școlii avea rafturi încăpătoare pentru toate volumele pe care le găzduia. Distanța dintre rafturi era mai mare decât era nevoie, iar lățimea rafturilor oferea spațiu pentru trei rânduri de cărți. De asemenea, amplasarea rafturilor până aproape de ferestre oprea lumina soarelui să pătrundă în bibliotecă. Astfel, mult din spațiul ocupat de rafturi putea fi câștigat pentru o zonă de lucru și socializare printr-o propunere nouă de amplasare şi dimensionare a rafturilor.

MOTIVAŢII

Elevii și-au dorit să amenajeze un spațiu prietenos, un spațiu în care se pot întâlni pentru a lucra împreună la proiectele comune pentru școală. Toate ideile pe care le-au propus pentru acest proiect răspundeau aceleiași nevoi: „vrem un spațiu al nostru, un loc intim, vesel, cu obiecte de mobilier prietenoase, unde să ne întâlnim, să lucrăm împreună și să stăm de vorbă”. Când au decis ca acest loc se poate amenaja chiar în biblioteca școlii, bucuria a crescut pentru că știau că scopul poate fi atins imediat prin câteva amenajări cheie: amplasarea unor fotolii-puf lângă rafturile cu cărți, împreună cu o tablă magnetică, un perete cu vopsea pentru cretă şi corpuri de iluminat cu abajururi confecționate chiar de ei.

DESCRIERE PROIECT REALIZAT

Reamenajarea bibliotecii a presupus modificarea structurii vechi a rafturilor și propunerea uneia noi, vopsirea structurii vechi a rafturilor, confecționarea unor cutii din lemn cu funcțiunea de scaune, mese și spații de depozitare, confecționarea unor abajururi din sfoară şi montarea lor, modificarea întrerupătorului și a prizei pentru acestea, realizarea unui birou pentru doamna bibliotecară, vopsirea peretelui cu vopsea pentru cretă, amenajarea unui spațiu de socializare cu fotolii-puf, cutii de lemn și blat de lucru, tablă magnetică și covor.

TESTIMONIALE

„Când a sosit vacanța de vară, am început reamenajarea bibliotecii! La început a fost mai greu din cauza mulțimii de cărți din bibliotecă, dar, cu ajutorul altor copii de la alte clase și a personalului școlii, am reușit să eliberăm biblioteca, urmând să vină oamenii cu noua structură pentru cărți. După punerea structurii noi, am vopsit-o pe cea veche pe care am recuperat-o, apoi am început să facem curat, urmând ca după aceea să punem cărțile la locul lor, pe noua structură. 

Am vopsit o parte dintr-un perete cu vopsea pentru cretă, unde cei mici vor putea scrie. Pe urmă am aranjat unele cutii din lemn astfel încât să obținem o masă cu un blat deasupra, am pus fotoliile-puf cu câteva cutii între ele, dar, cel mai important, am montat cele 5 abajururi. După ce am terminat de aranjat biblioteca, ne-am așezat pe pufuri cu zâmbetul pe buze, fericiți că visele devin realitate.”

Elevii claselor a VI-a A și a VI-a C de la Școala Gimnazială nr. 92, București

CREDITE

Profesori: Petra Ivan, Alexandra Ghiță
Elevi: (clasele a VI-a A și a VI-a C) Sonia Ilie, Ana Uhrec, Maria Popa, Matei Ștefănică, Adrian Neațu, Matei Vasilescu, Alexandra Popa, Cătălina Ciuclaru, David Din, Andreea Iordăchescu, Andrei Văleanu, Maria Bogatu
Arhitecți îndrumători și coordonatori proiect: Ioana Rizea, Cătălin Șandru (Asociația De-a Arhitectura)
Finanțator: programul Mobilizăm excelența al Porsche România, derulat prin Fundația Comunitară București
Partener: Ordinul Arhitecților din România
Program educațional al Asociației De-a Arhitectura: arh. Mina Sava (coordonator program), arh. urb. Vera Marin, arh. Corina Croitoru
Coordonatori proiect tehnic: Studio Basar: arh. Alex Axinte, arh. Cristi Borcan, arh. Cristi Stoian
Execuție: Nod Maker Space, Top Event
Voluntari din școală: Dan Druiu, Ion Voicu
Mulțumiri: prof. Elena Violeta Hera (director), prof. Maria Simona Oprișa (director adjunct), Vlad Anghel

LINKS

http://www.de-a-arhitectura.ro/de-a-arhitectura-in-scoala-mea-la-scoala-gimnaziala-nr-92/
https://www.facebook.com/scoala92/
https://www.youtube.com/watch?v=f6n4qc4CaXk
http://www.documentaria.ro/content/archives/45083
https://www.de-a-arhitectura.ro/de-a-arhitectura-in-scoala-mea-aplicatii-pilot-in-acest-an-scolar/
https://www.de-a-arhitectura.ro/lectie-1-fundraising-de-a-arhitectura-in-scoala-mea-2016-2017/

admin Written by: