ȘCOALA MEA DE VIS

ŞCOALA MEA DE VIS

Școala Gimnazială Orizont, București


Adresă: str. Mihaela Ruxandra Marcu, nr. 3
Dată: an școlar 2018 – 2019
Vârstă: 13-14 ani (clasa a VIII-a)
Clădire: tip 1960-1990
Funcțiune: spaţiu verde pentru relaxare, socializare şi activităţi outdoor
Buget: mediu, 11.500 lei

Grad de dificultate intervenție: mediu

Perioada de realizare intervenție:



CONTEXT

Școala Orizont este una dintre școlile tip, construită în anul 1960. Curtea școlii are o suprafață de aproximativ 14000 mp, unde sunt organizate clădirea școlii, sala de sport, terenurile de fotbal, baschet, careul și alte dotări exterioare.
O parte din teren a aparținut până anul trecut unui depozit de fier vechi și materiale reciclabile, teren ce acum se află în proprietatea și administrația școlii. În suprafață de aproximativ 800 mp, aceasta zonă a fost curățată de vegetația haotică, însa fără să se ridice reziduurile si deșeurile de moloz rezultate în urma desființării barăcilor fostului depozit.
Suprafața de teren ce face obiectul proiectului nostru este pe colț, de formă dreptunghiulară, beneficiază de o însorire bună (orientare E-V) și, fiind poziționată între sala de sport si balonul terenului de fotbal, este percepută ca o incintă.

MOTIVAŢII

Pentru că ne-am dorit ca amenajarea să se bucure de cât mai mulți beneficiari, deopotrivă elevi și cadre didactice, ne-am gândit la o organizare a spațiului pe centre de interes.
Prin acest proiect ne-am propus întărirea legăturilor în cadrul comunității de elevi și profesori, deprinderea unor aptitudini civice cum ar fi responsabilitatea și munca în echipă, dar și posibilitatea de a aprofunda cunoștințele teoretice ale unor discipline precum matematică, biologie sau chimie.

DESCRIERE PROIECT REALIZAT

Proiectul propune realizarea unei amenajări instructive, potrivită atât pentru joc și socializare, cât și pentru a susține și a completa activitățile desfășurate de elevi în cadrul instituției de învățământ.
Intervenția s-a realizat în curtea școlii, asupra unui spațiu ce părea al nimănui, dar care a devenit centrul polarizator al acesteia.
Amenajarea cuprinde mai multe centre de interes: jocuri interactive, spații pentru socializare, o grădină pentru cultivarea plantelor aromatice, a florilor de primăvară, dar și pentru experimente și un spațiu pentru organizarea cursurilor în aer liber.

TESTIMONIALE

„Când proiectul ne-a fost prezentat, am fost foarte încântați de idea de a ne lăsa amprenta asupra școlii, dar totodată ne-am temut că nu îl vom putea termina la timp. Cu fiecare oră care trecea, deveneam tot mai încrezători. Am făcut o listă cu lucruri pe care ni le doream de la școală, le-am supus votului. Pe primele trei locuri s-au plasat spațiul de socializare, spațiul de joacă şi cinematograful în aer liber.
Am fost în vizită la colegii noștri din școala pentru a le povesti despre proiect, le-am ascultat părerile și le-am cerut sprijinul. Cei mai mulți dintre ei au votat spațiul de socializare. Credem că votul lor se datorează faptului că șansele de a ne cunoaște între noi sunt destul de mici, iar amenajarea acestui spațiu ne-ar permite să petrecem mai mult timp împreună.
Prin intermediul acestui proiect, viața în școala noastră va fi mai plăcută, deoarece vom avea ceva nou, făcut de noi, elevii. Copiii vor începe să vină cu mai mult drag la școală, o vor vedea ca pe un loc prietenos și călduros, ca pe a doua lor casă, nu doar ca pe un loc rece, unde vin obligați de părinți.
Colegii noștri au primit cu brațele deschise acest proiect: au votat, ne-au ajutat să strângem bani şi cred că ne vor ajuta şi la realizarea lui; deja am început să ne unim şi să fim un colectiv mai mare şi mai puternic.
Considerăm că acest proiect va aduce multe beneficii școlii şi că îi va ajuta pe elevi să îşi dezvolte creativitatea, dar mai ales spiritul de muncă în echipă. ”

elevii clasei a VIII-a A, Şcoala Gimnazială Orizont, Bucureşti

„Prin acest proiect am dorit ca viața Școlii Gimnaziale Orizont să intre în categoria școlilor <<se poate și altfel>>…pentru <<generația altfel>>.
Având în vedere că a fost implementat la o clasă a VIII – a, când prioritățile elevilor sunt îndreptate spre Evaluarea Națională, proiectul a demarat destul de timid, având la un moment dat sentimentul că nu-l vom putea finaliza.
Nucleul proiectului a fost un grup de 10 elevi, ambițioși, perseverenți și cu spirit de inițiativă, care încet, încet au mobilizat întregul colectiv.
S-a cultivat și dezvoltat spiritul antreprenorial al elevilor, spiritul de echipă, s-au organizat Târguri Tematice: Crăciun, Mărțișor, Paște pentru a găsi surse de finanțare pentru proiect și eventuali sponsori.
Proiectul a fost bine primit atât de elevi, părinți și profesori, cât și de comunitatea locală și conducerea școlii. Toți au dorit să devină voluntari, părți implicate în aplicarea și implementarea proiectului.”

Profesor Nicoleta Beliciu, Şcoala Gimnazială Orizont, Bucureşti

„Pentru elevii din Școala Gimnazială Orizont, a fost destul de evident faptul că intervenția lor se va realiza în curtea școlii, cu atât mai mult cu cât școala va intra într-o etapă de reabilitare. Deși au avut suficient de multe observații privind îmbunătățirile ce se pot aduce școlii la interior, s-au concentrat pe ceea ce ar putea realiza în curtea școlii, intervenind asupra unui teren lăsat în paragină.
La început, folosindu-ne de chestionar, am realizat un clasament al propunerilor elevilor privind amenajările exterioare pe care și le-ar dori. Apoi, pe baza discuțiilor purtate cu elevi ai altor clase, am stabilit că ceea ce le lipsește acestora sunt spațiile de joacă și socializare.
Ținând cont de limitările impuse de teren, dar și din dorința de a aduce puțină viață în curtea betonată a școlii, ne-am propus o amenajare pe centre de interes, care să atragă cât mai mulți utilizatori. ”

arh. Monica Lăzărică şi arh. Ioana Ion

CREDITE

Profesor: Nicoleta Beliciu
Elevi: (clasele a VIII-a A) Cosmin Mihai David, Mihnea Ștefan David, Diana Ștefania Găman, Maria Alexandra Gheorghe, Matei Cristian Lăzărescu, Alexandra Letiția Mihăilescu, Arianna Rizoiu, Giulia Andreea Talău, Cristi Dan Țopa, David Andrei Dinu, Andrei Bărcan, Thedor Mihuț Bucur, Gruia Rojisteanu, Andrei Toma, Ana-Maria Sandu, Andrei George Goran, Gabriel Claudiu Popescu, Eva Maria Negru, Diana Alexe, Răzvan Nicholas Paraschiv, Adan Andrei Pablo Negru, Maria Diana Budeanu, Alexia Ligia Nedelea, David Condrea, Alexandru Tiberius Tomoiaga, Mario Solazzi, Giulia Hovahannisyan, Filip Alexandru, Vlad Ștefan Popescu, Sebastian Copăcea, Florin Guran.
Arhitecţi îndrumători și coordonatori proiect: Monica Elena Lăzărică și Ioana Cristina Ion
Finanțatori: Fundaţia Comunitară Bucureşti prin Swimathon Bucureşti 2018, Piatra Online.
Partener: Ordinul Arhitecților din România
Program educațional al Asociației De-a Arhitectura: arh. Mina Sava (coordonator program), arh. urb. Vera Marin, arh. Corina Croitoru
Execuție: Maple Architectural Design
Voluntari: (din școală) Păun Gheorghe şi Mitel Alexandru (Departamentul Tehnic)
Mulțumiri: prietenilor, voluntarilor (părinți, profesori și învățători), d-nei director, d-nei administrator, tuturor elevilor din școală, pentru ajutor (târg și donații)

LINKS

http://www.de-a-arhitectura.ro/de-a-arhitectura-in-scoala-mea-2018-2019-la-scoala-gimnaziala-orizont-din-bucuresti/
http://www.de-a-arhitectura.ro/proiecte-de-a-arhitectura-in-scoala-mea-in-anul-scolar-2018-2019/
http://www.de-a-arhitectura.ro/rezultatele-jurizarii-aplicatiei-de-finantare-de-a-arhitectura-in-scoala-mea-2018-2019/

admin Written by: