ŞCOALA VESELĂ

ŞCOALA VESELĂ

Școala Gimnazială Bucșoaia, Frasin, județul Suceava


Adresă: str. Calea Bucovinei, nr.32, DN17, Bucșoaia, Frasin, județul Suceava
Dată: an școlar 2018 – 2019
Vârstă: 12-14 ani (clasele a VI-a A, a VII-a A, a VIII-a A)
Clădire: tip 1960-1990
Funcțiune: holul de la parterul școlii și vestiarul grădiniței
Buget: mediu, 11.500 lei

Grad de dificultate intervenție: mediu

Perioada de realizare intervenție:CONTEXT

Școala Bucșoaia, școala cu motto-ul „Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” (Mahatma Gandhi), cuprinde toate formele de învățământ, preșcolar, primar și gimnazial.
După o lungă perioadă în care s-au realizat multiple reparații, a trecut, în vara anului 2018, printr-un proces de reabilitare și modernizare ce a transformat-o într-o școală curată și călduroasă, dar puțin impersonală. Culoarele școlii sunt ample și albe, cât să-şi găzduiască, în pauze, liberi și relaxați, elevii de diferite vârste.
Datorită iernii destul de lungi elevii işi petrec mare parte din timpul liber pe aceste holuri utilizând caloriferul de la intrare pe post de băncuță sau loc de rezemat. Caloriferul a căzut în repetate rânduri. Țevile care transporta agentul termic sunt şi ele folosite ca sprijin, iar pentru o păstrare cât mai intactă a instalației e necesară protejarea acestora.

MOTIVAŢII

Din analizele făcute pe tot parcursul semestrului I, am ajuns la concluzia că elevii petrec o mare parte din pauze în interiorul școlii, datorită iernilor aspre și lungi. Astfel, işi doreau o școala mai veselă și “mai a lor”. De asemenea, din primăvară până vara și toamna devreme caută umbra salciei din curte, a școlii sau activitățile pe terenul de sport. Ei și-ar fi dorit niște gradene pe marginea terenului de sport, dar acesta e cam mic pentru ele, sau un sistem de umbrire a peretelui dinspre sud, dar costurile ar fi fost mult prea mari, iar proiectul ar fi fost foarte complex.
Din toate ideile prezentate am ales să facem un loc de stat în jurul salciei, iar intervenția de la interior urmărește să creeze un efect de 3D al spațiului, să-l coloreze și să-l completeze cu diverse desene și intervenții grafice, astfel încât holul să prindă viață și să devină un spațiu de răgaz și inspirație.
Au fost create niște băncuțe și măști pentru țevi și calorifere pentru a permite o utilizare cât mai eficientă și corectă a spațiului.
Proiectul are ca scop stimularea creativității elevilor, de creare a ideii de comuniune și cooperare între ei.

DESCRIERE PROIECT REALIZAT

Proiectul poartă numele „Școala VESELĂ” și-și propune să dea personalitate și viață spațiilor de întâlnire dintre elevi: holul școlii, unde își petrec pauzele recreative pe timpul iernii, și zona salciei, a cărei umbră o caută în zilele călduroase.
În prima zi a vacanței de primăvară, elevii, alături de arhitect, artist plastic și cadru didactic au realizat șabloanele cu ajutorul cărora au fost colorați pereții școlii.
Prin șabloanele create s-a încercat surprinderea activității fiecărui cabinet în parte (de la matematică și științe, la științe socio-umane, limbi străine).
De asemenea, în timpul săptămânii Școala Altfel, elevii participanți la proiect au organizat un eveniment de fundraising intitulat „Mini Exatlon”. Competițiile au fost de tip circuit, antrenante și adaptate grupelor de vârstă. Scopul acestuia a fost de a suplimenta fondurile destinate proiectului.

TESTIMONIALE

„Mai întâi, fiecare și-a spus părerile și ideile, iar la final ne-am hotărât ce putem construi. Cu toții am avut o mulțime de idei, care mai de care mai năstrușnice. Aveam vise mari: cantină, pistă de role, dar am hotărât să fim realiști și să creăm ceea ce este necesar. Am format grupe și am construit două machete pe care eu, alături de alți colegi le-am prezentat consiliului părinților. După alte întâlniri ne-am hotărât pe ce o să ne axăm. Am decis să înveselim holurile și zona salciei. (…) Am organizat o strângere de fonduri printr-un concurs sportiv «Mini Exatlon». A fost o experiență foarte interesantă. Pe lângă concurs am organizat un stand cu limonadă(…) Ne-am lăsat urmele palmelor pe pereți pentru a nu uita niciodată munca noastră. Am folosit multe lucruri din matematică pe care doamna directoare ni le-a predat. Am aflat multe lucruri noi, iar prin acest proiect am reușit să ne împrietenim cu elevii de la Şcoala Bucșoaia. După ce pereții holului au fost finalizați cu toții am fost foarte mândri de rezultatul obținut. Am avut multe emoții față de proiect, dar la final a ieșit un lucru foarte frumos, care înveselește tot colectivul școlii. (…) Proiectul «De-a arhitectura în școala mea» a fost o experiență foarte interesantă, pe care nu o voi uita niciodată.”

Mihaela- Bela Căilean, elevă – Școala Gimnazială Bucșoaia

„ «De-a arhitectura în școala mea» este un proiect interesant. Din acest proiect am învățat să fac cercuri cu un fir de ață, să fac șabloane. Am învățat să fiu mai responsabilă. Noi, prin acest proiect, am făcut școala mai frumoasă decât era.”

Patrizia Corleciuc, elevă – Școala Gimnazială Bucșoaia

„Am învățat să lucrăm ca echipă. Am legat multe prietenii. Când am început munca pe șantier, treaba a devenit serioasă, fiindcă pictatul pereților nu este chiar așa de ușor, deoarece trebuie să ai foarte mare grijă. Chiar dacă era o treabă destul de serioasă, noi, copiii, ne găseam câte un joc.”

Lorena Venin, elevă – Școala Gimnazială Bucșoaia

„Când m-am înscris pentru a implementa cursul «De-a arhitectura în școala mea» m-am gândit, în primul rând, la nevoia copiilor de a face, de a fi implicați în ceva concret, în ceva care se vede, are o finalitate, ceva care folosește creativitatea copiilor, iar aceasta mi s-a părut ocazia perfectă de a-i vedea «la lucru».
Nu a fost deloc așa ușor cum mi-am imaginat. Nici eu nu am realizat ce presupune o activitate de amenajare a unui spațiu. Nu am fost conștientă de faptul că vom avea de parcurs niște pași. Etape absolut necesare, de altfel, în orice tip de activitate practică. Au fost destule momente în care copiii deveneau mai puțin interesați, pentru că nu puteau «trece direct la treabă»… Au fost și multe momente de entuziasm și hărnicie de grup în care nu știam cum de avem atât de multe idei bune, cum de reușim să ne mobilizăm așa repede.
Acum, când privesc rezultatul, mă bucur că, pe lânga faptul că am obținut o școala mai frumoasă, copiii au învățat despre răbdarea de care e nevoie pentru a căuta soluții, a proiecta, a calcula bugetul, a strânge și alte fonduri (atunci când este cazul). Au învățat despre colaborare, despre rolul pe care îl are munca în echipă. S-au legat prietenii. Cu toții am reușit să ne cunoaștem mai bine.
Prezenta Iuliei Cosovanu în mijlocul nostru a adus atât expertiza arhitectului, dar mai ales exemplul omului care muncește voluntar, cu pasiune, cu bucurie pentru meseria pe care și-a ales-o. Iar aceasta e o lecție pe care elevii noștri nu mai au de unde să o învețe. Majoritatea adulților din viața lor se plâng de munca de la serviciu și privesc această activitate ca pe o corvoadă.
Eu cred că cel mai mare beneficiul al acestui proiect nu sunt aceste holuri frumos decorate, de care suntem, de altfel, foarte mândri. Cel mai mare beneficiu, în opinia mea, este experiența pe care am avut-o cu toții și faptul că am avut atât de multe lucruri de învățat.”

Simona Covrig, profesor – Școala Gimnazială Bucșoaia

„Educația nu se realizează exclusiv prin oferire și primire de informații. Spațiul în care se desfășoară actul educațional poate participa activ în procesul de formare a elevilor. El are rolul de a susține acest act. Prin acest proiect am urmărit să rezolvăm o parte din nemulțumirile sau lipsurile pe care le resimțeau elevii și să creăm un cadru capabil să stimuleze creativitatea și care să aibă personalitate.
Fiecare cabinet este indentificat printr-o culoare și a primit diverse teme grafice care să susțină specialitatea fiecăruia, dar și creativitatea și crearea de legături între domenii. De exemplu, peretele cabinetului de matematică și științe a fost tratat ca un ocean, ce conține diferite animale marine și figuri geometrice. Cabinetul de limbi străine are o compoziție între palmele colorate ale elevilor participanți la proiect și diferite litere sprecifice fiecărei limbi studiate: ä, ç, ë, è, ê, ö. Mesajul fiind de comuniune în diversitate și de apropiere a conceptelor științifice, prin joc, față de elevi.
Toate aceste culori sunt legate printr-o linie gri, care prin felul în care străbate pereții de jur împrejur reușește să creeze un efect 3d al spațiului, reușind să rupă liniaritatea și monotonia actuală. Tot acest parcurs colorat, de la baza pereților, are rolul de a imersa elevii, profesorii și diverșii vizitatori în diferite «lumi».
Băncuțele și măștile pentru țevi și calorifere vor să rezolve felul în care erau utilizate acestea din urmă. ”

Iulia Cosovanu, arhitect

CREDITE

Profesor: Simona Elena Covrig
Elevi: clasele a VI-a A, a VII-a A, a VIII-a A) Patrizia Corleciuc, Adrian Drelciuc, Ștefan Ionuț Căilean, Bianca Tanu, Mihaela Căilean, Gloria Nistor, Bianca Nastur, Bianca Troia, Ilinca Cosmațchi, Viorica Cotlarciuc, Lorena Venin, Gabriel Drelciuc, Bianca Drelciuc, Gabriel Crăciun, Sebastian Solomon, Andreea Bozonc, Alexandra Troia, Anca Elena Troia, Teodora Bîla, Vasile Drelciuc, Marian Alexandru Milici, Claudiu Drelciuc, Ana Cosmațchi, Valentin Baroiu
Arhitect îndrumător și coordonator proiect: Iulia Cosovanu
Finanțator: Digital Spirit
Partener: Ordinul Arhitecților din România
Program educațional al Asociației De-a Arhitectura: arh. Mina Sava (coordonator program), arh. urb. Vera Marin, arh. Corina Croitoru
Execuţie: Cadre metalice – Trans Abalasei Fier S.R.L.
Voluntari: (din școală) prof. Simona Ciornei, prof. Elena Bejenar, Maricica Marian, Petronela Căilean, Cătălin Căilean, Mihaela Ungurian, Vasile Ungurian
Mulțumiri: artist Raluca Ioniță

LINKS

http://www.de-a-arhitectura.ro/implementare-proiecte-in-cadrul-programului-de-a-arhitectura-in-scoala-mea/

http://www.de-a-arhitectura.ro/de-a-arhitectura-in-scoala-mea-2018-2019-la-scoala-gimnaziala-bucsoaia-din-frasin-jud-suceava/

admin Written by: