SCHOOL CAN BE COOL

SCHOOL CAN BE COOL
Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Cluj-Napoca


Adresă: str. Avram Iancu, nr. 70-72, Cluj-Napoca
Dată: an școlar 2017 – 2018
Vârstă: 13 – 14 ani (clasa a VII-a G2)
Clădire: 2 corpuri noi >1990, unul tip 1990-1960, unul vechi <1960
Funcțiune: spaţiu de socializare
Buget: mediu, 11.750 lei

Grad de dificultate intervenție: mediu

Perioada de realizare intervenție:



CONTEXT

Procesul de identificare a celui mai potrivit spațiu de intervenție a fost îndelungat și a presupus mai multe etape prin care am trecut împreună cu elevii clasei noastre, dar și a întregii școli. Am creat afișul proiectului și cutia pentru idei, în care am primit peste 50 de idei de proiecte privind amenajarea holurilor, înființarea unui chioșc, echiparea sălilor de clasă, modernizarea grupurilor sanitare și modernizarea curții.
Consecutiv expediției organizate în incinta școlii, în care am vizitat 3 corpuri de clădire, un al patrulea și cel mai vechi dintre acestea fiind închis pentru renovare, am constatat că nu există spații comune foarte generoase de care ar putea beneficia un număr mare de elevi, coridoarele fiind deja sufocate cu diverse dulapuri pentru depozitare.

Analizând holurile, clasele, grupurile sanitare și curtea școlii, am ajuns la concluzia că zona amplasată lângă centrala termică ar putea fi mult îmbunătățită și transformată într-un spațiu amplu pentru șezut și socializare, în timpul pauzelor dar și în orele de sport sau alte activități școlare. Acest spațiu se află în colțul sud-estic, între terenul de sport și centrala termică, este în formă de L și a fost amenajat complet improvizat. Acest loc a fost acoperit cu nisip și pietricele și este îngrădit de un soclu de beton, amenajat ca și bancă, clădirea centralei termice și gard de plasă metalică.

MOTIVAŢII

Împreună am negociat și concluzionat că un impact mare l-ar avea un spațiu comun, care să fie utilizat atât de elevi, cât și de profesori, dar și în cazul unor evenimente organizate în școală.
Negocierea a constat în a transforma ideea elevilor „De ce să facem pentru alții că oricum vor strica ce am făcut noi?” în „Hai să aducem o schimbare pozitivă pentru comunitatea școlii și să ne bucuram de aprecierea celorlalți!”
Argumentul major pentru care am ales acestă zonă este faptul că va avea un impact mare în viaţa socială a şcolii prin numărul ridicat de utilizatori, prin faptul că este amplasat central şi cu o vizibilitate foarte bună, iar alte spaţii comune din şcoală sunt de dimensiuni considerabil mai mici şi nu oferă aceleaşi avantaje. În plus, poate fi un spaţiu multifuncţional deoarece va fi utilizat pentru relaxare în pauze de către elevi şi profesori, activităti sportive şi evenimente festive.

DESCRIERE PROIECT REALIZAT

Terenul studiat este un loc foarte vizibil şi este neatractiv. În timpul anului, am fost înştiinţaţi de faptul că şi colegii clasei a XI-a, în colaborare cu Palatul copiilor, au realizat un proiect de intervenţie asupra zonei respective, ceea ce amplifică dorinţa tuturor elevilor din scoală de a modifica acest spaţiu exterior, fapt pentru care am realizat şi întâlniri comune pentru a discuta corelarea celor două intervenţii. Elevii clasei a XI-a au propus pictura peretelui centralei cu tema „Natura vs Tehnologia”, acesta fiind deja realizat în săptămâna „Şcoala altfel”.
Proiectul nostru a constat în amenajarea unui mic amfiteatru cu 2 trepte, realizat pe structură metalică și placat cu plăci de tip TEGO și OSB, atașat peretelui centralei termice. Zona de recreere a fost „accesorizată” cu elemente realizate din materiale reciclabile, cum ar fi mesele din paleți și tabureții din cauciucuri vopsite cu șezut din cordelină împletită – toate realizate împreună cu elevii. Pentru un accent vertical, am plantat un mesteacăn pletos, care sperăm ca în 2-3 ani să umbrească și să decoreze zona de relaxare a elevilor și profesorilor, deopotrivă.
Menționăm că inițial proiectul a vizat decorarea peretelui centralei termice și realizarea unui amfiteatru cu 3 gradene, dar în paralel cu noi, clasa de liceu a realizat desenul cu tema „Natura vs Tehnologia”, pe peretele centralei termice. Deși am întâmpinat rezistență din partea clasei a VII-a G2 la aflarea veștii că elevii clasei a XI-a au ales același spațiu (peretele centralei) pentru realizarea picturii, am reușit, totuși, să facem echipă cu liceenii, am regândit proiectul astfel încât să completăm cât mai bine munca începută de ei, iar rezultatul este pe masură – o minunată zonă de recreere, de care vor beneficia atât elevii cât și profesorii.

TESTIMONIALE

„Noi am vrut în acest proiect nu doar să adăugăm un spaţiu nou al şcolii, ci şi să avem un impact şi să transmitem un mesaj în această şcoală. Noi creăm un suport de lemn pe care copiii pot sta, se pot relaxa şi socializa. În prezent, comunicarea este tot mai rară la copiii de vârstă adolescentină. Noi dorim, prin acest proiect, să putem apropia elevii mai tare. Desenul de pe perete este un desen care exprimă relaţia dintre tehnologie și natură, un subiect foarte apreciat de generaţia actuală. Noi ne-am străduit, am lucrat în echipă, am pus sudoarea frunţii pentru a crea acest proiect şi putem spune că ne-am apropiat şi ne-am descoperit abilităti pe care nu ştiam că le avem. Am cunoscut două arhitecte care ne-au ajutat să ne dezvoltăm vederea în spaţiu. Sperăm că proiectul pe care îl realizăm să fie unul de impact. Sperăm ca profesorii şi elevii actuali, dar şi cei din următoarele generaţii să accepte şi să se bucure de acest proiect aşa cum ne-am bucurat noi la realizarea acestuia.”

Elevii clasei a VII-a G2, Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Cluj-Napoca

„Consider că elevii au nevoie de un spaţiu de comunicare, deoarece tehnologia din ziua de astăzi îi îndeamnă la izolare. Amenajarea acestui spaţiu va schimba pozitiv imaginea curţii interioare şi poate reprezenta un exemplu şi pentru alte şcoli. Apreciez implicarea colegelor arhitecte, care au reusit să motiveze elevii să lucreze în echipă şi să-i facă să înţeleagă impactul unui astfel de spaţiu într-o şcoală.”

Prof. Adriana Batinaș, Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Cluj-Napoca

„Una dintre dorinţele directorului şcolii a fost de a propune un spaţiu asemanator şi în faţa sălii de sport, unde în prezent este o zona verde. Considerăm că acest tip de abordare poate fi extinsă şi în acest spaţiu. ”
„Orele <<De-a arhitectura în școala mea>> se desfășurau între orele de <<mate>> și <<isto>>, asta însemna că la fiecare clasă a fost o provocare pentru noi să le captăm atenția. Cu toate acestea, cu sprijinul și motivarea doamnei diriginte, am reușit să parcurgem cu succes toți pașii prevăzuți în programa de curs.”

Arh. Andreea Șușman şi arh. Anca Virginaș

CREDITE

Profesori: Adriana Batinaș
Elevi: (clasa a VII-a G2) Sara Birzan, Alexia Bajko, Iulia Preda, Cezara Irimia, Roberta Rarinca, Hannah Borbely Kubina, Ana-Maria Mărginean, Ioana Toma, Mara Gros, Elena Dragomirescu, Ian Ticala, Kevin Minnich, Beatrice Rada Pura, Tea Nicola, Filip Chioreanu, Andrei Covaci, Mihnea Năstase Bucur, Lenard Velter, Sandra Cîmpan.
Arhitecți îndrumători și coordonatori proiect: Anca Virginaș, Andreea Șușman
Finanțator: Digital Spirit, Ordinul Arhitecților din România filiala Transilvania
Partener: Ordinul Arhitecților din România
Program educațional al Asociației De-a Arhitectura: arh. Mina Sava (coordonator program), arh. urb. Vera Marin, arh. Corina Croitoru
Execuție: Constructor – S.C. C. Joldea Construct, Tâmplar: Ghiță Docea
Voluntari din școală: Clasa a X-a G2
Mulțumiri: domnului director Valentin Maxim, doamnei profesoare Adriana Batinaș, diriginta clasei a X-a G2 şi tuturor celor implicaţi în derularea acestui proiect.

LINKS

http://www.de-a-arhitectura.ro/de-a-arhitectura-in-scoala-mea-2017-2018-school-can-be-cool-la-colegiu-national-george-cosbuc-din-cluj-napoca/

 

admin Written by: