HEY! SCHOOL

HEY! SCHOOL
Liceul Vocaţional de Arte Târgu Mureş


Adresă: str. Mărăşti nr. 8A, Târgu Mureş, județul Mureş
Dată: an școlar 2018 – 2019
Vârstă: 12-17 ani (clasa a VII-a C, a V-a C şi parţial a X-a C)
Clădire: tip 1960-1990
Funcțiune: spațiu de socializare şi lecţii în aer liber
Buget: mediu, 5.750 lei

Grad de dificultate intervenție: mic

Perioada de realizare intervenție:CONTEXT

O clădire anostă (fost internat construit în anul 1970) se va distinge în peisaj și va deveni semnalizată ca un spațiu – laborator de creativitate, dar la un nivel mai modest și direct va creea un mediu stimulativ și prietenos de studiu intensiv pentru elevii liceului (clasele pregătitoare – a XII-a). Va oferi o componentă socială prin care va încuraja empatia față de cei de lângă tine, prin pictarea pe ambele părți a zidului care acum separă curtea atelierelor de Centrul Școlar de Educație Incluzivă (vezi ex. cu zidul de la Baia Mare, cu rolul de a separa bogații de săraci și care a fost pictat doar pe partea celor privilegiați). Și o componentă de responsabilizare, prin refacerea mobilierului din curte, care a fost deteriorat datorită unor lucrări de construcție inevitabile și depozitării improprii.

MOTIVAŢII

Proiectul Hey! School constă în amenajarea clădirii atelierelor de specialitate, astfel încât spațiile actuale neutre, să fie transformate într-un mediu care stimulează învățarea și socializarea, cu accent pe nevoia elevilor de a imprima o personalitate artistică evidentă întregului context. Pentru că e o clădire dedicată studiului practic, aceștia au vrut să împărtășească tuturor ceea ce învață aici (desen, pictură, arhitectură, sculptură, compoziție, muzică, mișcare etc.), astfel intervențiile sunt gândite în acest spirit și marchează zone specifice de studiu. În același timp s-au gândit să facă mai prietenos și mediul celor din imediata vecinătate, Centrul Școlar de Educație Incluzivă, a căror curte a devenit în timp parcare pentru mașini (acest proiect va fi lansat sub forma unui apel deschis pentru toți elevii liceului și va fi realizat în parteneriat cu Centrul). Și nu în ultimul rând, elevii și-au dorit să recondiționeze mobilierul degradat, realizat de colegii de la arhitectură în cadrul proiectului Hey! Yard (de aici și titlul proiectului care e o continuare a ceea ce a fost început atunci) pentru a-și asuma responsabilitatea întreținerii acestuia.

DESCRIERE PROIECT REALIZAT

După o săptămână de construit și vopsit, curtea de La Ateliere arata fresh pentru început de an școlar și există acum un spațiu pentru lecții în aer liber, socializare, chiar și căsuțe pentru păsărele. Mobilierul existent degradat din curte s-a reabilitat. Am conferit un nou iz, prin tratarea și vopsirea lemnului în culori vesele și deschise. Am realizat o serie de cuburi, elemente mobile multifuncționale ce pot fi folosite atât în interior cât și în exterior. Prin noul mobilier s-a realizat o clasă în aer liber.

TESTIMONIALE

„În cursul opțional De-a arhitectura am avut ocazia să aflu cât de important e mediul în care trăim și învățăm, cum este să lucrez la un proiect complex și mai ales cum este să fim consultați și implicați în ceva real. Ideea de a crea ceva unic mi s-a părut foarte atractivă. De multe ori mi-am imaginat cum ar fi dacă pereții studiourilor de pictură ar prinde culoare. Așadar, ne-am grupat în echipe de lucru, am ales spațiile și fiecare a venit cu idei de amenajare a acestora. Cele mai interesante idei s-au transformat în machete după mai multe ore de muncă migăloasă. Odată ce am finalizat machetele am trecut la execuția proiectelor. Cu cât avansam mai mult în efectuarea proiectelor eram tot mai entuziasmați. Rezultatele ne-au încântat pentru că am reușit să creem ceva nou arhitectural, dar și pentru că am reușit să lucrăm în echipă sub atenta îndrumare a doamnei profesor Laura Borotea și a doamnei arhitect Krisztina Máté”.

Alexia Iulia Uzun, elevă – Liceul Vocaţional de Arte Târgu Mureş

„Proiectele finale s-au (auto)selectat firesc prin etapele pe care le-am construit împreună cu arhitecta Krisztina Mate și elevii, de la primele discuții pâna la o cunoaștere aprofundată a contextului. În final avem un proiect care urmărește 3 direcții de care suntem foarte mulțumiți cu toții: una care să dea personalitate clădirii anoste unde se studiază arte vizuale, arhitectură, muzică și actorie, cu accent pe creativitate, libertate de expresie și învățare; o alta în care recondiționăm mobilerul din curte realizat în cadrul Hey Yard – un proiect al elevilor de la arhitectură (coordonați de arhitecta Ana Felvinczi) care s-a deteriorat, astfel dând această dimensiune de conștientizare a importanței păstrării și întreținerii a ceea ce există; și o ultimă directie, mai socială, prin care zidul care separă clădirea atelierelor de specialitate de Centrul Școlar de Educație Incluzivă va fi pictat pe ambele părți într-un gest metaforic de eliminare a unei separări brutale.”

profesor Laura Borotea, Liceul Vocaţional de Arte, Târgu Mureş

„Sesiunea de ateliere a început prin identificarea spaţiilor cu o posibilă intervenţie şi scopul era de a reduce propunerea la o singură intervenţie. Pe parcursul anului ideile elevilor asupra fiecărui spaţiu ni s-au parut atât de valoroase încât am decis să păstrăm şi să dezvoltăm toate ideile. Prin propunerile noastre de intervenţie dorim nu doar să personalizăm şcoala, ci să ajutăm elevii să învete să lucreze în echipe (lucru care s-a dovedit uneori dificil) şi să inspirăm.”

Krisztina Máté, arhitect

CREDITE

Profesor: Laura Borotea
Elevi: (clasa a VII-a C) Maria Zahan, Patria Paulus, Alexia Uzun, Maria Iacob, Tudor Mureşan, Cezara Coman, Cristina Vlad, Daria Borsa, Larisa Cont, Alicia Crasiuc, Andrei Duda, Alexia Lako, Sabina Aldea, Eduard Boar, Casiana Filip
Arhitect îndrumător și coordonator proiect: Krisztina Máté
Partener: Ordinul Arhitecților din România
Program educațional al Asociației De-a Arhitectura: arh. Mina Sava (coordonator program), arh. urb. Vera Marin, arh. Corina Croitoru
Voluntari: elevi din clasa a X-a C: Bianca, Brigi, Karina, Hani, Diana, Cezara, Andrei, Matei, Cosmin
Mulțumiri: doamnei profesoare Veer Renata

LINKS:

https://www.facebook.com/liceulvocationaldearta/

admin Written by: