PIA B 2K7TEEN – HAPPY BATHROOMS


PIA B 2K7TEEN – Happy Bathrooms
Școala Gimnazială „Pia Brătianu”, Bucureşti


Adresă: str. Petöfi Sándor nr. 14-16, Sector 1, București
Dată: an școlar 2016 – 2017
Vârstă: 13 – 14 ani (clasa a VII-a)
Clădire: veche, 1922
Funcțiunegrup sanitar fete
Buget: mediu, 9.732 lei

Grad de dificultate intervenție: mare

Perioada de realizare intervenție:CONTEXT

Școala a fost construită în anul 1922. În corpul A se aflau sălile de clasă, iar în corpul B se afla internatul. Clădirea are regim de înălțime S+P+3E+M, a fost consolidată și renovată. În curtea din spatele școlii se află două terenuri de sport, acoperite cu tartan și o groapă de nisip,  restul suprafeței fiind betonată. Prin curtea școlii se face accesul către Grădinița nr. 117. Gardul este opac, excepție făcând cel de lângă grădiniță, care este din plasă. Spațiile verzi sunt reprezentate de doi tei bătrâni, în curtea din spatele școlii și arbori tineri, lângă gardul dinspre strada Petöfi Sándor.

MOTIVAŢII

Elevii clasei a VII-a A au ales, după lungi negocieri, câteva posibile zone de intervenție: curtea școlii, gardul și grupurile sanitare. În general, s-a simțit nevoia acută de culoare și diversitate în toate zonele propuse pentru intervenție din cauză că, în situația existentă, întreaga școală se prezintă sub forma unui gri monoton.

DESCRIERE PROIECT REALIZAT

Pentru renovarea grupului sanitar am ales niște materiale care rezistă bine în timp, atât din punct de vedere al calității materialului, cât şi din punct de vedere al „modei” care se poate schimba destul de repede. Pornind de la preferința elevilor pentru hexagoane, am optat pentru plăci de gresie în formă de hexagon, în culori neutre, ce se potrivesc atât fetelor, cât și băieților, mai ales că e vorba de o școală, care are nevoie de flexibilitate şi versatilitate.

Am optat pentru oglinzi în formă de hexagon, precum și pentru un corp de iluminat suspendat, în formă de icosaedru.

TESTIMONIALE

„În anul școlar ce tocmai a trecut, clasa a VII-a A a derulat proiectul «De-a Arhitectura în Școala Pia Brătianu». S-a muncit întregul an, în echipă, cu plăcere şi voie bună. Copiii au fost entuziasmați, au venit cu idei și le-a fost stimulată creativitatea. Au învățat ce înseamnă să lucreze în echipă și au cooperat. Pentru a creea acest proiect, copiii au cercetat, s-au informat și inspirat prin mijloace moderne (internet).

Consider că acest proiect a fost bine-venit pentru școală, în sensul că acum este mai modernă și toți copiii beneficiază de ceea ce s-a realizat și le face și mai mare plăcere să iasă afară în pauză și să folosească grupul sanitar și celelalte obiecte create de noi pentru zona de relaxare din curtea școlii”.

„Anul acesta clasa noastră a participat la proiectul «De-a arhitectura în şcoala mea». Acesta a început odată cu noul an şcolar şi ne-a oferit ocazia să schimbăm școala. Noi eram nemulțumiți de anumite aspecte ale școlii și vroiam să aducem o schimbare; să aducem mai multă culoare pe holuri, în clase sau în curtea școlii. 

Acest proiect ne-a oferit fondurile necesare pentru a aduce schimbări în şcoala noastră. Am hotărât să ne axăm pe curtea şcolii şi pe băi. Am prezentat propunerile noastre şi am hotărât să schimbăm faianța la baie, să punem oglinzi  şi chiuvete noi la baie şi să amenajăm în curte un spațiu de recreere.

Pentru a începe proiectul am construit o machetă a şcolii care includea şi noile renovări ce urmau să fie făcute de noi mai târziu. După mai multe ore de lucru şi multă muncă în echipă am finalizat macheta. Cu ajutorul ei am stabilit ultimele finisaje ale ideilor noastre.

Cea mai fascinantă parte a fost când am avut lecția de fundraising, deoarece am aflat cum să strângem fondurile necesare pentru realizarea ideilor noastre.

În semestrul al doilea ne-am ocupat, în principal, cu construcția unor scaune ce urmau să fie amplasate în curtea școlii într-un loc marcat cu vopsea pe asfalt. Am făcut scaunele din cauciucuri vechi și sfoară. Am dat găuri în cauciucuri după care am pus sfoară şi în acest fel am reuşit să facem 20 de scaune funcționale pentru curtea școlii.

La finalul proiectului am fost uimiți de modificăriile aduse. Şcoala arată mult mai veselă şi mai proaspătă. Datorită proiectului «De-a arhitectura în școala mea» ne vom bucura de o baie mai frumoasă și un loc de recreere în aer liber. Trecând peste momentele grele, în care aproape ne-am descurajat din cauza concursului pentru strângerea de fonduri, am reușit să facem ce ne-am propus. Proiectul ne-a ajutat să ne îmbunătățim şi relațiile de prietenie dintre noi. Ne-am îmbunătățit abilitățile de a lucra în echipă și am descoperit prieteni noi.

elevii clasei a VII-a A de la Școala Gimnazială „Pia Brătianu”, București

CREDITE: 

Profesor: Doina Cucu
Elevi: (clasa a VII-a A) Anastasia Bălan, Radu Chirac,  Marco Covasa, Delia Cristache, Ana-Maria Cruceru, Ştefania Cruceru, Şerban Ene, Tudor Gheorghiu, Andreea Horac, Andreea Ioniţă, Ingrid Iurcu, Alex Lăzărescu, Victor Mihăilescu, Brigitte Moroianu, Andrei Negoiţă, Matei Oprescu, Adina Petcu, Daria Pleşoianu, Victor Şerban,  Maria Stoian, Fabian Trifan, Maria Tudor
Arhitecți îndrumători și coordonatori proiect: Claudia Bingöl, Aurelia Axente-Stan (Asociația De-a Arhitectura)
Finanțatori: programul Mobilizăm excelența al Porsche România, derulat prin Fundația Comunitară București, Bachmann România
Partener: Ordinul Arhitecților din România
Program educațional al Asociației De-a Arhitectura: arh. Mina Sava (coordonator program), arh. urb. Vera Marin, arh. Corina Croitoru
Coordonatori execuție proiect: Studio Basar: arh. Alex Axinte, arh. Cristi Borcan, arh. Cristi Stoian
Execuție şi transport: Avatar Business Grup
Mulțumiri: prof. Marilena Stoica (director), Simona Bălan, Florina Stan (Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu), Felicia Ienculescu-Popovici (preşedinte Greenitiative)

LINKS: 

http://www.de-a-arhitectura.ro/de-a-arhitectura-in-scoala-mea-la-scoala-gimnaziala-nr-17-pia-bratianu/
https://www.youtube.com/watch?v=2iAIs_gqfqA
https://www.facebook.com/De-a-Arhitectura-In-Scoala-Pia-Bratianu-976587039113768/
https://www.de-a-arhitectura.ro/de-a-arhitectura-in-scoala-mea-aplicatii-pilot-in-acest-an-scolar/
https://www.de-a-arhitectura.ro/lectie-1-fundraising-de-a-arhitectura-in-scoala-mea-2016-2017/

 

admin Written by: