BAZINUL CU BILE

BAZINUL CU BILE
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, Cluj-Napoca


Adresă: str. Aviator Bădescu nr. 3-5, Cluj-Napoca
Dată: an școlar 2017 – 2018
Vârstă: 14-15 ani (clasa a VII-a C, elevi cu dizabilitate intelectuală și tulburare din spectrul autist)
Clădire: veche, corp principal de la începutul sec. al XX-lea, corp secundar din anii ’60
Funcțiune: loc de joacă, spațiu de relaxare
Buget: mediu 6.175 lei

Grad de dificultate intervenție: mediu

Perioada de realizare intervenție:



CONTEXT

Clădirea școlii a fost în trecut garnizoană militară și mai recent sediu al unei regii autonome. Curtea cuprinde spații verzi cu trandafiri și flori, însă improprii pentru joacă sau relaxare pentru copii. Aceștia și-au dorit un colț potrivit cu joaca, o zonă în care să poată ședea nestingheriți în aer liber.

MOTIVAŢII

Ideea proiectului a pornit de la nevoia copiilor de joacă, ludic, senzorial.

DESCRIERE PROIECT REALIZAT

Proiectul reprezintă un bazin din lemn, pentru bile de plastic, cu o margine din același material, ce poate fi utilizată ca bancă, de jur împrejurul bazinului. Bazinul este descoperit și plin cu bile din plastic, colorate, cu diametrul de 8 cm.

TESTIMONIALE

„În aprilie 2018 vă povesteam despre Antonia, Georgia, Alex și Vlad, copiii aparte de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj-Napoca, şi despre visul lor – povestea care începea cu: <<A fost odată ca niciodată o zi în care ne jucam în camera senzorială a școlii, ne bălăceam în bazinul cu bile de acolo>>.
În ultima miercuri din mai a sosit la şcoală lemnul donat de compania Holver. Joi, pe 31 mai 2018, copiii au tot întrebat când se începe lucrul, când muncesc la bazinul cu bile.

Luni dimineaţă, 4 iunie 2018, a venit tâmplarul Radu Vădan. Împreună cu colegul său, Cristian Buia, a adus o parte din viitorul bazin. Mai mulţi copii din şcoală au venit pe rând să vadă cum se conturează bazinul cu bile. O parte dintre ei au ajutat realmente, vopsind cu mare zor. O altă parte a ajutat la căutarea în curţile şcolii a unui nou amplasament. Salcia din locul gândit iniţial a crescut foarte mult, aşa că a fost nevoie să regândim locul în care ne vom bucura de joaca în bazin. Noroc că arhitectul Ciprian Şimon şi-a făcut timp să vină şi ieri, şi azi, să ne ajute cu toate. Împreună cu el şi cu portarul nostru inimos am găsit un loc despre care credem că este şi mai potrivit decât cel cu salcia. E un pic cam trist acum, cu un perete gri în apropiere, dar planul nostru e să colorăm acel perete în viitor şi să facem locul cât mai vesel cu putinţă.”

Pe 7 iunie ne-am bălăcit în sfârşit în bazul cu bile, uraaa! Copiii m-au auzit vorbind la telefon cu curierul și a trebuit să ieșim în stradă să așteptăm acolo bilele. Nerăbdarea a fost maximă. N-a fost nevoie de ajutoare, Alex, Vlad, Antonia și Georgia au cărat singuri cele 6 cutii cu bile. Apoi au sărit în bazin și au ajutat la golirea sacilor. Tensiunea și bucuria creșteau pe măsură ce sacii se goleau și bilele curgeau în bazin. Mulțumim portarului nostru, Claudiu Moldovan, pentru că ne-a ajutat și ne-a scurtat așteptarea. Au fost multe zâmbete, strigăte de bucurie și în final baia mult așteptată între bile moi și colorate. Alte cuvinte sunt de prisos, imaginile vorbesc mult mai bine.”

Corina Drocaş, profesor psihopedagog la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj-Napoca

CREDITE

Profesor: Corina Drocaș
Elevi: (clasa a VII-a C) Antonia, Georgia, Vlad, Alexandru
Arhitect îndrumător și coordonator proiect: Ciprian Șimon
Finanțator: Asociația De-a Arhitectura-sume provenite din redirecționarea a 2 % din impozitul pe venit, donație persoană fizică
Sponsor: SC Holver SRL
Partener: Ordinul Arhitecților din România
Program educațional al Asociației De-a Arhitectura: arh. Mina Sava (coordonator program), arh. urb. Vera Marin, arh. Corina Croitoru
Voluntari: portarul și șoferul școlii
Execuție: Imagine-Design-Make (Radu Vădan)
Mulțumiri: firmei HOLVER SRL și d-nei Monica Ghițulescu, Asociației De-a Arhitectura

LINKS

http://www.de-a-arhitectura.ro/povestea-bazinului-cu-bile/
http://www.de-a-arhitectura.ro/bazinul-cu-bile-a-devenit-realitate/

 

admin Written by: