ȘCOALA MEA Posts

Reamenajarea bibliotecii a presupus modificarea structurii vechi a rafturilor și propunerea uneia noi, vopsirea structurii vechi a rafturilor, confecționarea unor cutii din lemn cu funcțiunea de scaune, mese și spații de depozitare, confecționarea unor abajururi din sfoară şi montarea lor, modificarea întrerupătorului și a prizei pentru acestea, realizarea unui birou pentru doamna bibliotecară, vopsirea peretelui cu vopsea pentru cretă, amenajarea unui spațiu de socializare cu fotolii-puf, cutii de lemn și blat de lucru, tablă magnetică și covor.

Elevii au realizat două locuri de socializare, unul în interior altul în exterior. Au construit un mic „amfiteatru” pentru orele în aer liber și pentru spectacole, în care au inclus și un mare hamac, pentru a se putea relaxa în pauze. La interior au „donat” o parte din spaţiul clasei lor pentru locul unde: „citim, bem ceai și stăm de vorbă cu colegii și cu invitații școlii”, primul invitat de seamă al Ceainăriei fiind Dumitru Prunariu.

Una dintre soluțiile abordate pentru curtea școlii a fost alegerea și marcarea unui spațiu de socializare personalizat prin culori vii și locuri de stat, la umbra teilor din curtea școlii. În relație cu acest spațiu, am ales să plantăm vegetație cățărătoare (iederă și viță sălbatică) de-a lungul gardului și să amenajăm spațiul verde de la baza teilor cu plante rezistente, ca berberis, și scoarță de copac.

Pentru renovarea grupului sanitar am ales niște materiale care rezistă bine în timp, atât din punct de vedere al calității materialului, cât şi din punct de vedere al „modei” care se poate schimba destul de repede. Pornind de la preferința elevilor pentru hexagoane, am optat pentru plăci de gresie în formă de hexagon, în culori neutre, ce se potrivesc atât fetelor, cât și băieților, mai ales că e vorba de o școală, care are nevoie de flexibilitate şi versatilitate.

Copiii și-au dorit să schimbe felul în care arată scena din beton, dar și-au dorit foarte mult să o și mărească în dimensiuni, ca să aibă mai mult loc de joacă, să o poată folosi la evenimente artistice și „să încapă și copiii pe scenă la premierea de sfârșit de an împreună cu doamna directoare”. Au dorit, de asemenea, să încorporăm în această structură locuri de stat, unde să își poată petrece timpul în pauze.  Au dorit să o facă cât mai mult „a lor”.

Proiectul a avut în vedere construirea unui modul de clasă mobilă, care să poată fi personalizată, mobilată şi integrată prin activităţi de către elevii clasei a IX-a A şi colegii lor. Acest tip de modul va conține o tablă și instrumente de scris, scaune pliabile, sisteme de simeze, planşete de desen, şevalete, copertină sau accesorii pentru orele de sport. Modulele mobile pot fi amplasate în cele două curţi ale şcolii, câte unul în fiecare curte.

În momentul derulării proiectului, în acestă incintă funcționau 2 școli: Colegiul Tehnic de Vest, aflat aici de mai multă vreme, și Liceul de Arte Plastice, mutat in 2013 din vechiul sediu aflat în centrul orașului. Atât profesorii cât și elevii nu reușeau să se acomodeze în noua clădire, și tânjeau după atelierele din sediul vechi. Dar elevii din clasele a V-a și a VI-a nu cunoscuseră vechea clădire, și am considerat oportun să începem cu ei personalizarea spațiilor interioare ale școlii, iar acest demers să constituie un exemplu pentru comunitatea școlii. Cu atât mai mult cu cât profesorii se plângeau de mizerie și indisciplină la clasa a VI-a.